{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U bazi Butmir održana parada u čast vojnika rezervnih snaga EUFOR-a

F
31.5.2014. u 19:19
8
11
U bazi Butmir održana parada u čast vojnika rezervnih snaga EUFOR-a
8
U bazi Butmir u Sarajevu danas je održana parada u čast vojnika rezervnih snaga EUFOR-a.
Ove trupe, koje su sastavni dio rezervnih snaga EUFOR-a stacioniranih izvan Bosne i Hercegovine, sastoje se od tri čete iz Austrije, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva, od kojih svaka broji oko 130 vojnika.

One su prethodnih dana došle u BiH, u kojoj će ostati nekoliko sedmica.

Prvobitno su trebale biti raspoređene u BiH radi učešća u vježbi kombinirane obuke s Oružanim snagama BiH “Brzi odgovor 14”, ali će sada, zbog nedavnih poplava, zajedno sa Oružanim snagama BiH izvoditi operaciju “Zajednički napor”, kako je nazvana ova komibinirana operacija EUFOR-a i Oružanih snaga.

Posljednjih godina jedan od glavnih fokusa EUFOR-a bio je usmjeren na osposobljavanje i obuku Oružanih snaga BiH, a zajednički rad s njima u ovom periodu će predstavljati dodatni uspjeh ovoga programa.

Komandant EUFOR-a general-major Dieter Heidecker rekao je u svom obraćanju vojnicima da su BiH nedavno pogodile najteže poplave koje su zadesile ovu zemlju u posljednjih 100 godina.

"Zbog toga je sada glavni napor EUFOR-a u BiH usmjeren na rad sa OS BiH na humanitarnim akcijama saniranja šteta od poplava. Ova aktivnost također pokazuje ‘dvostruku upotrebu snaga‘, kao i to da vojska može služiti društvu i na druge načine, a ne samo biti korištena za konvencionalne vojne operacije - rekao je general-major Heidecker", saopćeno je iz EUFOR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: