BiH
0

U Banjoj Luci obilježena osma godišnjica Trećeg pješadijskog (RS) puka OSBiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izvršio je danas smotru i postrojavanje Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH u kasarni "Kozara" u Banjoj Luci, gdje je održana centralna svečanost obilježavanja osme godišnjice tog puka i 21. godišnjice bivše Vojske RS-a.

Radmanović je u obraćanju prisutnima rekao da u BiH treba po svaku cijenu izbjeći sukobe i sve nesporazume rješavati dogovorom, a onima koji žele da isprovociraju sukob treba poručiti da se to neće dozvoliti i da će RS braniti svoju autonomiju.

"Nećemo dozvoliti ni minimiziranje doprinosa srpskog naroda u borbi protiv fašizma, ni političku reviziju historijskih činjenica, niti falsifikovanje historije. Oni koji su svjesno učestvovali u razbijanju Jugoslavije danas u svojim državama na miru lamentuju nad raspadom koji su sami izazvali", naveo je Radmanović.

Kazao je da se prije nekoliko godina pristupilo reformi vojnih snaga u BiH i da je Treći pješadijski (RS) puk rezultat te reforme, te da Oružane snage BiH u budućnosti treba prilagoditi ekonomskim uvjetima i okolnostima subregionalne stabilnosti, u kojima Treći pješadijski puk treba imati svoje mjesto.

Ističući da je formiranje Vojske RS-a bilo iznuđeno okolnostima u kojima se našao srpski narod u BiH, dodao je da je do međunarodnog priznanja BiH, još dok je ona zvanično bila dio Jugoslavije, izvršeno više od 30 oružanih napada na srpski narod u ovoj republici, da su druga dva naroda još ranije organizovala svoje vojne formacije i da se srpskom narodu tendenciozno nastoji nametnuti krivica za izazivanje ratnih sukoba.

Obilježavanju je prisustvovao i predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je rekao da je Vojska RS-a "jedna od najvažnijih novijih vojnih i političkih tvorevina srpskog naroda, čiji su pripadnici isključivo branili svoj narod“.

Tvrdi da će naredne godine, osim ovog obilježavanja, biti upriličene i druge manifestacije koje će okupiti veterane i vojnike Vojske RS-a s njenim obilježjima što će "dati poseban pečat ovom događaju“.

Komandant Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH brigadir Rajko Knežević je rekao da taj puk nastoji da očuva identitet srpskog naroda u Oružanim snagama BiH i da je u tome mnogo postignuto te da je otvoren za saradnju sa svima.

Svečanosti u kasarni "Kozara“, između ostalih, prisustvovao je i zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, a pročitano je pismo ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića.