{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U akciji Ruben uhapšeno 30 osoba, 11 će biti predato tužilaštvu

F
FENA
7.5.2015. u 13:14
45
194
U akciji Ruben uhapšeno 30 osoba, 11 će biti predato tužilaštvu
45
U akciji Ruben uhapšeno 30 osoba, 11 će biti predato tužilaštvu
Foto: SRNA
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) Dragan Lukač izjavio je da je u akciji “Ruben” uhapšeno 30 osoba iz više gradova u RS-u i nad njima je u toku krim-obrada, dok će danas 11 osoba biti predato Specijalnom tužilaštvu RS-a na procesuiranje.
Akciju kodnog naziva “Ruben” proveli su jučer policijski službenici Uprave MUPRS-a za borbu protiv terorizma i ekstremizma, pod nazorom Specijalnog tužilaštva RS-a, izvršivši pretres na 32 lokacije kod osoba za koje postoji osnovana sumnja da nabavljaju oružje, minsko-eksplozivna sredstva i drugu vojnu opremu, a radi izvođenja terorističkih akata na institucije RS-a i predstavnike tih institucija.

Lukač je naveo da su pretresi izvršeni na osnovu prikupljenih operativnih saznanja da se na tim lokacijama nalaze osobe koje posjeduju oružje, dovode u vezu s radikalnim pokretima, te koja su se nalazila ili se još nalaze na sirijskom ratištu i koja vrše vrbovanja bh. građana za odlazak na strana ratišta.

Tvrdi da nema razloga za bilo kakvo uznemirivanje građana u RS-u, odbacivši tvrdnje poslanika SDA u parlamentu BiH Sadika Ahmetovića da policija RS-a privodi Bošnjake u RS-u.

Lukač je kazao da nisu vršena neselektivna hapšenja navodeći da će sve privedene osobe, za koje se utvrdi da nema osnova sumnje da su umiješane u spomenute radnje, biti danas puštene na slobodu.

"Svi građani bilo koje nacionalnosti nemaju razloga za uznemirenost", naveo je i dodao da policija mora vršiti provjere svih informacija o mogućim ekstremističkim grupama ili terorističkim napadima.

"Ne treba niko da se miješa u rad policije, a mi ćemo objaviti sve što se dešavalo", izjavio je ministar unutrašnjih poslova RS-a navodeći da svi koji hoće da mirno žive u RS-u, imat će podršku policije, a oni koji pokušaju da ugroze druge građane, bit će sankcionirani.

"Moraju da znaju svi koji imaju radikalne ekstremističke namjere da će im policija 'biti za vratom' 24 sata, da ćemo pratiti, slušati…", ustvrdio je Lukač na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Lukač kaže da je uputio poziv drugim sigurnosnim agencijama u BiH da bi se naradne sedmice održao sastanak u Banjoj Luci o pitanjima terorizma i osobama koje pokazuju ekstremističko ponašanje u BiH, a predložit će saradnju MUPRS-a sa svim drugim policijskim službama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: