BiH
375

Hapšenja na području RS-a, privode sigurnosno sumnjive osobe

Piše: E. F.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na širem području Republike Srpske od jutros se provodi intenzivna policijska akcija, a kako saznajemo, privode više osoba zbog sumnji da su potencijalna sigurnosna opasnost.

Milan Salamadija iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS za Klix.ba je potvrdio da je akcija u toku te da će više informacija biti poznato tokom dana.

Nezvanično saznajemo da su sumnjivci nedavno stigli u našu zemlju pa se ispituje njihova eventualna povezanost sa sigurnosno opasnim organizacijama iz svijeta.

Prema do sada dostupnim informacijama hapšenja i privođenja na informativne razgovore pripadnika osoba za koje se sumnja da su povezani sa pripadnicima vehabijskog pokreta obavljena su u Bijeljini, Prnjavoru, Banjoj Luci, nekoliko osoba je privedeno i na području CJB Doboj. Jutros oko šest sati u svojoj kući u Kotorskom kod Doboja je uhapšen Mujo Žilić, koji po izgledu i oblačenju može da pripada vehabijskoj zajednici.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić je nakon napada na policijsku stanicu u Zvorniku istakao da postoje operativni podaci koji najavljuju nove terorističke aktivnosti u BiH te najavio snažne mjere u borbi protiv terorizma.

U MUP-u RS-a je potvrđeno da se akcija kodnog naziva "Ruben" provodi na 32 lokacije u Republici Srpskoj.

Tokom pretresa oduzete su znatne količine oružja, municije, pancira i propagnadnog materijala koji služi za vrbovanje građana BiH za odlazak na strana ratišta.

Akcija se provodi na osnovu informacija da se na pomenutim lokacijama nalaze naoružana lica koja se dovode u vezu sa islamskim radikalnim pokretima, da su neka od njih bila ili se pripremaju za odlazak u Siriju, te da vrbuju građane za odlazak na strana ratišta.

Akciju, pod nadzorom Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, provode pripadnici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma u saradnji sa pripadnicima Specijalne jedinice Policije Republike Srpske i Jedinice za podršku Kriminalističke policije.