BiH
142

Srebrenica: Uhapšene dvije osobe zbog sumnje u povezanost sa terorizmom

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripadnici MUP-a Republike Srpske su jučer i danas izvršili privođenja Bošnjaka povratnika u Srebrenicu pod sumnjom da su povezani sa terorizmom.

Njihovi sugrađani, pa i sam načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, negiraju da privedene osobe imaju ikakve veze sa ekstremnim grupama.

"U selu Gladovići su bili pripadnici MUP RS-a sa posebnim jedinicama za borbu protiv terorizma. Koliko znam, to je sušta nadležnost države BiH, a Tužilaštvo nema pojma za ove akcije. Privedeni čovjek nema veze sa tim za šta ga terete, a kod njega je pronađeno pet lovačkih metaka s obzirom da je lovac i aktivni član lovačkog udruženja Javor", rekao je za Klix.ba načelnik Duraković.

On smatra da je riječ o kontraproduktivnoj aktivnosti u mjestu kao što je Srebrenica.

"Nakon dešavanja u Zvorniku ovo sve dodatno komplikuje stvar. Policija može hapsiti koga hoće, odvoditi koga hoće, a da za to nema nikakvu pravnu argumentaciju. Sa ministrom unutrašnjih poslova RS sam razmjenio nekoliko poruka, a on mi je odgovorio da se ne brinemo jer policija radi svoj posao. Ipak, mi se brinemo jer je policija preskočila policijsku stanicu u Srebrenici gdje rade Bošnjaci i gdje je Bošnjak komandir pa je on tek danas saznao za ovu akciju", rekao je Duraković.

Priveden je Mirsad Sinanović iz sela Urisići. Kako je za Klix.ba potvrđeno od njegovih sugrađana, riječ je o uglednom građaninu koji se bavi poljoprivredom i koji je daleko od bilo kakvih veza sa ekstremnim grupama.

Drugi privedeni je Ramo Kadrić iz sela Gladovići. Inače, Kadrić je poznat kao čuvar pravoslavnog groba koji se nalazi na njegovoj njivi.

Kako saznajemo, akcija je počela jutros pod nadzorom Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, a provode je pripadnici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma u saradnji s pripadnicima Specijalne jedinice Policije Republike Srpske i Jedinice za podršku Kriminalističke policije.