BiH
55

Akcija "Ruben": Policajci MUP-a RS su pitali zašto majka privedenog ima šamiju na glavi

Piše: Er. M.
Izvor: Arhiv/Klix.ba
Izvor: Arhiv/Klix.ba
Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić predočio je zastupnicima informaciju o akciji "Ruben".

Mektić je kazao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske 6. maja provelo kriminalističko-tužilačku istragu zbog sumnje da u RS postoji broj osoba koje se dovode u vezu s terorizmom.

Tim povodom MUP RS je izvršio pretres na 32 lokacije i lišio slobode 32 osobe, od čega su na kraju u pritvoru ostale dvije osobe.

Mektić je rekao da je iz MUP-a RS dostavljena informacija da je policija RS s uhapšenima postupala u skladu sa zakonom, te da se niko od privedenih nije bunio na proces privođenja.

On je dodao da je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA BiH) dala informaciju da se određeni broj osoba nalazio i pod nadzorom OSA BiH, te da se radilo o osobama naklonjenim selefizmu.

Također, rekao je da je zaključeno kako su svi pretresi vršeni po saglasnosti Okruženog suda BiH.

Zastupnicima se obratila i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac koja je rekla kako se na terenu došlo do podatka da je čak 10-15 osoba vršilo hapšenje jedne osobe, te da su akcije MUP-a RS izazvale strah kod povratnika.

Ona je kazala i da su pripadnici policije prilikom hapšenja jednog od osumnjičenika pitali zašto njegova majka na glavi ima šamiju.

Istakla je da je po zaključku Vijeća ministara BiH utvrđeno sa aspekta ljudskih prava da nisu dobili informaciju od MUP-a RS i Specijalnog tužilaštva RS o tome da li su aktivnosti akcije "Ruben" utjecale na povratničku populaciju s aspekta sigurnosti i kršenja ljudskih prava.

"Informacije koje smo dobili su bile šture i odnosile su se samo na one koji su privedeni u policijske stanice. Ono što smo na terenu utvrdili jeste da nam je rečeno da je bilo prekoračenja ovlasti. Potvrdile su se izjave i načelnika i povratnika da su preživjeli strah i da su pitani nešto što nije bilo u skladu sa temom hapšenja", kazala je Borovac.