{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U akciji "Damask" pronađene i privremeno oduzete bombe, puške, municija...

8.9.2014. u 15:13
14
40
U akciji "Damask" pronađene i privremeno oduzete bombe, puške, municija...
14
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa drugim agencijama za provođenje zakona u BiH, 3.9.2014. godine realizirali su antiterorističku akciju kodnog naziva "Damask" u kojoj je slobode lišeno 16 osoba, te pretreseni objekti na većem broju lokacija na širem području BiH.


Nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, shodno uputama postupajućeg tužioca, policijski službenici SIPA-e predali su, 5.9.2014. godine, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalje postupanje Tužilaštvu BiH osobe inicijala: H.B. (1972), I.D. (1971), M.K. (1980), E.H. (1992), E.M. (1987), S.H. (1979), A.H. (1991), J.J. (1987) i A.K. (1983), koje su lišene slobode u ovoj akciji.

Protiv navedenih osoba SIPA je Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam.U okviru akcije Damask pretreseni su objekti na 17 lokacija na širem području BiH, pri čemu su pronađeni i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: ručne bombe, puškomitraljezi, poluautomatske puške, zračne puške i dr. vrste pušaka, pištolji, okvirovi za municiju, municija različitog kalibra, maskirni panciri i jurišni prsluci.

Pored navedenog, privremeno su oduzeti računari i računarska oprema, uređaji za pohranjivanje podataka, mobilni telefoni, SIM kartice, propagandni materijal (CD-ovi, DVD-ovi, brošure, knjige, zastave i sl.), razne bilješke, spiskovi i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Aktivnosti u okviru predmeta "Damask" intenzivno se nastavljaju u pravcu otkrivanja svih izvršilaca i dokumentiranja krivičnih djela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: