BiH
2

Akcija Damask: Kriminalistička obrada nad devet osoba još traje

SRNA
Kriminalistička obrada nad devet osoba uhapšenih u akciji "Damask", koja se dovode u vezu sa terorizmom, još traje, potvrđeno je Srni iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Portparol SIPA-e Kristina Jozić rekla je da bi uhapšeni, nakon kriminalističke obrade, u večernjim satima, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, trebalo da budu predati Tužilaštvu BiH u dalju nadležnost.

Od 11 uhapšenih u ovoj akciji, dvije osobe, čiji su inicijali S.I. i M.T, nakon kriminalističke obrade i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu već su predate Tužilaštvu BiH.

Pripadnici SIPA-e uhapsili su u četvrtak, 13. novembra, Mehmeda Tutnića, Envera Lilića, Salka Imamovića, Senada Kljajića, Halila Garanovića, Ramiza Ibrahimovića, Fikreta Hadžića, Kenana Okana, Berina Tahića, Semira Hadžalića i Ahmeta Mušanovića, koji se dovode u vezu sa terorizmom.

Oni se dovode u vezu sa finansiranjem, organizovanjem i vrbovanjem državljana BiH za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u tim zemljama na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

U akciji "Damask", koja je izvedena po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e pretresli su više objekata na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.