{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jozić: Još traje kriminalistička obrada nad osobama uhapšenim u akciji "Damask"

F
3.9.2014. u 18:19
32
95
Jozić: Još traje kriminalistička obrada nad osobama uhapšenim u akciji "Damask"
32
Jozić: Još traje kriminalistička obrada nad osobama uhapšenim u akciji "Damask"
Foto: SIPA
U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) još traje kriminalistička obrada nad osobama koje su privedene danas u akciji kodnog naziva "Damask".
Kako je Agenciji Fena kazala policijska službenica SIPA-e Kristina Jozić, 16 osoba uhapšenih u ovoj akciji će nakon zakonom predviđenih procedura biti predate Tužilaštvu BiH.

Ona u ovom trenutku nije mogla precizirati koliko će ove osobe biti zadržane u SIPA-i, podsjećajući da, kada se radi o krivičnim djelima iz oblasti terorizma, nadležni policijski organ u skladu s važećim Zakonom o krivičnom postupku (ZKP) ima pravo osumnjičene zadržati 72 sata prije predaje nadležnom tužitelju.

U okviru akcije Damask, izvedenoj po nalogu Suda i Tužiteljstva BiH, uhapšeno je 16 osoba i to: A.K. (1983), E.H. (1992), H.F. (1967), M.Dž. (1980), M.K. (1980), S.B. (1986), I.D. (1971), E.M. (1979), S.H. (1974), E.D. (1984), S.H. (1979), F.Z. (1960), A.H. (1991), H.B. (1972) , J.J. (1987) i E.M. (1987).

Kako je danas na pres-konferenciji u sjedištu SIPA-e saopćeno, aktuelni su pretresi objekata na 17 lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja, Ošve i Gornja Bočina, Srebrenika, Gornje Maoče, Zvornika, Tuzle, Kalesije, Banovića, Bužima i Teslića s ciljem pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Uhapšene osobe se sumnjiče da su počinile krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Osumnjičene osobe dovode se u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija, kao što su IDIS, IDIL, Džebhatun Nusra i druge.

Akcija "Damask" u čijoj realizaciji sudjeluje oko 200 policijskih službenika, a koju su jutros započeli policijski službenici SIPA-e, izvodi se u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko distrikta BiH, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Unsko-sanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: