BiH
0

Tuzlaci traže izmještanje sjedišta Elektroprivrede BiH iz Sarajeva u Tuzlu

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Prvoj sesiji novoformiranog Udruženja građana "Tuzlanski pokret" prisustvovalo je petnaestak osnivača, a današnja tema o kojoj se diskutovalo glasila je: Kriza u Tuzlanskom kantonu – putevi i rješenja.

Uvodničar i predsjedavajući današnje sesije dr. Sead Avdić rekao je kako sjednicu zbog bolesti propuštaju Selim Bešlagić i Vera Vukotić, Enver Halilović je opravdano odsutan, dok je i nekoliko eksperata bilo spriječeno da prisustvuju današnjoj sesiji.

Avdić je naveo osnovne ciljeve djelovanja Tuzlanskog pokreta i naglasio kako ovo udruženja nije stranka, da u njemu nema stranačke instrumentalizacije i da nema predsjednika. Također, Avdić je u svom izlaganju podsjetio kako je Tuzlanski kanton u FBiH prvi po broju nezaposlenih, po broju stečajnih postupaka i broju suicida.

"Ovako stanje je neodrživo, a mi ćemo ponuditi program ekonomsko-socijalnog razvoja TK, FBiH i države BiH“, rekao je Avdić.

Član Tuzlanskog pokreta Mehmed Žilić je potom iznio zauzete stavove Tuzlanskog pokreta o načinima za prevazilaženje teške krize u Tuzlanskom kantonu. Tuzlanski pokret se zalaže za reduciranje ministarstava u Vladi TK sa 12 na 9, potom na smanjenje plata kantonalne administracije za 30 posto, ograničenje paušala za učešće na sjednicama različitih komisija na 50 KM, centralizovani vozni park, ukidanje naknada za odvojeni život...

"Tuzlanski pokret se zalaže za decentralizaciju pojedinih javnih preduzeća u nadležnosti FBiH. Odnosno, tražimo da sjedište Elektroprivrede BiH bude u Tuzli, jer se ovdje proizvodi najviše električne energije", prenio je Mehmed Žilić usvojeni stav Tuzlanskog pokreta.

Ekrem Avdić govorio je o korupciji u općinskim organima i konstatovao kako nema privrednog oporavka gdje je korupcija način života. Za riječ su se javljali Refik Ahmedinović, Meša Bajrić, prof. d. Zijad Pašić...