BiH
990

Demonstranti iz Tuzle iznijeli svoje zahtjeve

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Demonstranti u Tuzli danas su, nakon što je premijer TK Sead Čaušević dao ostavku, pružili ruku policajcima i obustavili nerede i kamenovanje zgrada institucija vlasti. U večernjim satima putem društvenih mreža objavili su svoje zahtjeve.

"Danas se u Tuzli kreira nova budućnost! Vlada je podnijela ostavku, čime je ostvaren prvi zahtjev demonstranata i stečeni su uslovi za rješavanje postojećih problema. Ljutnja i nagomilani bijes su uzroci nasilnog ponašanja. Odnos vlasti doveo je do toga da ljutnja i bijes eskaliraju", naveli su demonstranti.

Istakli su da u novonastaloj situaciji ljutnju i bijes žele usmjeriti na izgradnju produktivnog i korisnog sistema vlasti te iznijeli svoje zahtjeve:

  1. Održavanje javnog reda i mira u saradnji građana, policije i civilne zaštite, kako bi se izbjeglo bilo kakvo kriminaliziranje, politiziranje i bilo kakva manipulacija protestima.

  2. Uspostavljanje tehničke vlade, sačinjene od stručnih, nestranačkih, nekompromitovanih članova, koji do sada nisu imali niti jedan mandat ni u kojem nivou vlasti, koja bi vodila TK do Izbora 2014. Ova Vlada mora imati obavezu podnošenja sedmičnih planova i izvještaja o radu i ostvariti zadate ciljeve. Rad Vlade prate svi zainteresirani građani.

  3. Rješavanje, po hitnom postupku, pitanja regularnosti privatizacije firmi: Dita, Polihem, Poliolhem, Gumara i Konjuh, i to da se radnicima uveže radni staž i osigura zdravstvena zaštita; procesuira privredni kriminal i svi akteri koji su u njemu učestvovali, oduzme nelegalno stečena imovina, ponište privatizacijski ugovori, uradi revizija privatizacije, vrate fabrike radnicima i stave pod kontrolu javne vlasti u cilju očuvanja javnog interesa, i pokrene proizvodnja u onim fabrikama gdje je to moguće.

  4. Ujednačavanje plata predstavnika vlasti sa platama zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

  1. Ukidanje dodatnih plaćanja predstavnicima vlasti, uz lični dohodak, po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i druge nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni.

  2. Ukidanje plata ministrima i eventualno drugim državnim službenicima nakon isteka ili prestanka mandata.