{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Demonstranti iz Sarajeva zahtijevaju ostavke kompletnih vlada KS i FBiH

8.2.2014. u 17:41
8.2.2014. u 20:04
1.897
217
Demonstranti iz Sarajeva zahtijevaju ostavke kompletnih vlada KS i FBiH
1.897
Demonstranti iz Sarajeva zahtijevaju ostavke kompletnih vlada KS i FBiH
Nekoliko stotina građana Sarajeva u poslijepodnevnim satima subote ponovo su izašli na ulice. Protest ispred zgrade Predsjedništva BiH bio je miran, a građani su poručili da će takav ostati, te pozivaju i ostale da im se pridruže u dostojanstvenom iskazivanju nezadovoljstva stanjem u zemlji.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako javlja reporter portala Klix.ba s mjesta događaja, još uvijek se niko nije izdvojio kao vođa protesta, no nekoliko prisutnih dijeli letke sa zahtjevima demonstranata.

U zahtjevu se izražava žaljenje zbog povrijeđenih i materijalne štete tokom jučerašnjih protesta, ali "naše žaljenje se proteže i na fabrike, javne prostore, ustanove kulture i nauke, na ljudske egzistencije koje su svojim direktnim djelovanjem uništili oni koji više od 20 godina čine naše vlasti. Molimo sve naše sugrađane i sapatnike da ne dozvole da im neugodni prizori zamagle činjenicu da nas ovakve vlasti već godinama koštaju neuporedivo više.

Stoga zahtijevamo:

- Bezuslovnu i momentalnu ostavku Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i formiranje nestranačkih vlada.

- Nepreduzimanje nikakvih mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije građanstva.

- Hitno oslobađanje demonstranata, nepokretanje krivičnih postupaka i obustavljanje lova na ljude.

"Kad ovi zahtjevi budu ispunjeni možemo tražiti otpočinjanje razgovora i djelovanja na svim nivoima vlasti u cilju uspostavljanja socijalno pravednijeg poretka za sve kategorije društva i sve ostale kojima su ljudsko dostojanstvo i materijalna egzistencija ugroženi ili uništeni tranzicijskom pljačkom, korupcijom, nepotizmom, privatizacijom javnih dobara, ekonomskim modelom koji favorizuje bogate i finansijskim aranžmanima koji su ubili i samu nadu u društvo socijalne pravde i blagostanja. Uspostavljanje takvog poretka, prije bilo kakvih socijalnih mjera, zahtijeva momentalno obustavljanje pljačke društva upakovane u politiku i krivično gonjenje odgovornih. Tek kad se to učini, možemo početi graditi nešto novo za sve nas", stoji u zahtjevu demonstranata koji su se okupili ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: