{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Demonstranti iz Sarajeva zahtijevaju ostavke kompletnih vlada KS i FBiH

8.2.2014. u 17:41
8.2.2014. u 20:04
1.897
217
Demonstranti iz Sarajeva zahtijevaju ostavke kompletnih vlada KS i FBiH
1.897
Demonstranti iz Sarajeva zahtijevaju ostavke kompletnih vlada KS i FBiH
Nekoliko stotina građana Sarajeva u poslijepodnevnim satima subote ponovo su izašli na ulice. Protest ispred zgrade Predsjedništva BiH bio je miran, a građani su poručili da će takav ostati, te pozivaju i ostale da im se pridruže u dostojanstvenom iskazivanju nezadovoljstva stanjem u zemlji.
Kako javlja reporter portala Klix.ba s mjesta događaja, još uvijek se niko nije izdvojio kao vođa protesta, no nekoliko prisutnih dijeli letke sa zahtjevima demonstranata.

U zahtjevu se izražava žaljenje zbog povrijeđenih i materijalne štete tokom jučerašnjih protesta, ali "naše žaljenje se proteže i na fabrike, javne prostore, ustanove kulture i nauke, na ljudske egzistencije koje su svojim direktnim djelovanjem uništili oni koji više od 20 godina čine naše vlasti. Molimo sve naše sugrađane i sapatnike da ne dozvole da im neugodni prizori zamagle činjenicu da nas ovakve vlasti već godinama koštaju neuporedivo više.

Stoga zahtijevamo:

- Bezuslovnu i momentalnu ostavku Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i formiranje nestranačkih vlada.

- Nepreduzimanje nikakvih mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije građanstva.

- Hitno oslobađanje demonstranata, nepokretanje krivičnih postupaka i obustavljanje lova na ljude.

"Kad ovi zahtjevi budu ispunjeni možemo tražiti otpočinjanje razgovora i djelovanja na svim nivoima vlasti u cilju uspostavljanja socijalno pravednijeg poretka za sve kategorije društva i sve ostale kojima su ljudsko dostojanstvo i materijalna egzistencija ugroženi ili uništeni tranzicijskom pljačkom, korupcijom, nepotizmom, privatizacijom javnih dobara, ekonomskim modelom koji favorizuje bogate i finansijskim aranžmanima koji su ubili i samu nadu u društvo socijalne pravde i blagostanja. Uspostavljanje takvog poretka, prije bilo kakvih socijalnih mjera, zahtijeva momentalno obustavljanje pljačke društva upakovane u politiku i krivično gonjenje odgovornih. Tek kad se to učini, možemo početi graditi nešto novo za sve nas", stoji u zahtjevu demonstranata koji su se okupili ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: