{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovo su zahtjevi građana koji protestuju u Sarajevu

10.2.2014. u 17:18
503
147
Ovo su zahtjevi građana koji protestuju u Sarajevu
503
Ovo su zahtjevi građana koji protestuju u Sarajevu
Građani Sarajeva i danas su na ulicama protestujući zbog lošeg stanja u zemlji, nezaposlenosti, obespravljenih radnika, korumpiranosti političara, siromaštva...
Nakon što je u subotu ostavku podnio premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković, danas su demonstranti tražili ostavku premijera FBiH Nermina Nikšića i njegove vlade.

U poslijepodnevnim satima napismeno su iznijeli svoje zahtjeve.

"Mi, građani kojima su ljudsko dostojanstvo i materijalna egzistencija ugroženi ili uništeni pljačkom, korupcijom, nepotizmom, lažnom privatizacijom, koji se borimo isključivo za poredak utemeljen na socijalnoj pravdi, zahtijevamo:

1. Nepreduzimanje nikakvih mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije građanstva. Nadležni organi vlasti Kantona Sarajevo, u skladu sa ustavom i zakonom, moraju obezbijediti sigurnost svih učesnika protesta.

2. Ostavke svih zvaničnika na svim nivoima vlasti, bez odlaganja.

3. Eliminaciju korupcije, nepotizma i političku odgovornost, što znači da pravosuđe hitno počne da radi na procesuiranju i drastičnom kažnjavanju svih slučajeva korupcije. Također želimo da tužilaštvo, umjesto ljudi koji demonstriraju, hapse odgovorne zbog kojih smo prinuđeni na proteste.

4. Tražimo da tužilaštvo i sudovi istraže porijeklo imovine osoba koje su obnašale ili još uvijek obnašaju javne funkcije na prostoru cijele BiH, te da u skladu s onim što otkrijete postupite, odnosno podižete optužnice.

5. Pozivamo policiju da se pridruži građanima. Odložite oružje, štitove i šljemove i pridruže nam se u zajedničkoj borbi protiv onih koji nas doveli u stanje puke egzistencije.

Demonstranti su istakli i da ne žele pregovore već akciju i to žele odmah.

"Sve dok naši zahtjevi ne budu ispunjeni mi se ne povlačimo s ulica. Pozivamo sve građane da izađu i bore se za bolje sutra", stoji u proglasu građana Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: