BiH
181

Građani Sarajeva okončali proteste nakon skoro devet sati, sutra novo okupljanje

Piše: A. Dž.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Građani Sarajeva danas su skoro devet sati proveli na ulicama mirno protestujući protiv teškog stanja u zemlji, korumpirane vlast, nezaposlenosti, socijalne nepravde...

Na protestima je danas bilo blizu dvije hiljade ljudi svih životnih dobi. Okupljanje je počelo u 12:00 sati ispred Predsjedništva BiH, a kao i jučer i danas su glavni zahtjevi demonstranata bili ostavke Vlade FBiH i premijera Nermina Nikšića, ali i ostavke članova Predsjedništva.  

S parolama "Nikšić, Budimir, Izetbegović i tužilaštvo, siđite s vlasti", "EU help" i "Fašisti, siđite s vlasti", te uz povike "Lopovi!", "Živjelo bratstvo i jedinstvo", "Bosna", "Hoćemo ostavke"...građani su danas proveli na relaciji Predsjedništvo BiH - Vlada Federacije BiH, a saobraćaj je na raskrsnici kod Higijenskog zavoda sve vrijeme bio blokiran.

Kolona demonstranata se sat vremena nakon okupljanja zaputila prema sjedištu Federalne vlade, no tu ih je dočekala željezna ograda i jake policijske snage.

Nakon što nisu dobili nikakav odgovor vratili su se pred zgradu Predsjedništva i na raskrsnicu kod Higijenskog zavoda gdje su im se pridružili radnici GRAS-a koji su danas, također, održali jednosatni protest.

Istovremeno, iz Vlade je saopćeno da je u toku stalno zasjedanje i razgovor s predstavnicima udruženja branilaca, te da je premijer Nikšić informisao ministre da su izmjene Izbornog zakona BiH, čijim usvajanjem bi bilo moguće raspisivanje prijevremenih izbora, upućene u parlamentarnu procedure, kao što je Vlada Federacije svojim zaključkom jučer tražila.

Građanima je podijeljen poziv za sutrašnji prvi sastanak Plenuma građana koji je zakazan za 17:30 u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

Demonstranti su pozvali sve građane da se u što većem broju odazovu sastanku Plenuma na kojem će biti definirani konkretni zahtjevi i odluke koje će zaustaviti pljačku društva i postaviti temelje pravednijeg poretka.

Današnji protesti su protekli bez ijednog incidenta.

Dešavanja u centru Sarajeva mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.