BiH
862

Okončani protesti u Sarajevu, nastavak sutra u 12 sati

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Nekoliko stotina građana Sarajeva koji su mirno protestovali danas od 16 sati ispred zgrade Predsjedništva BiH, otišli su kućama uz dogovor da će proteste nastaviti sutra u 12 sati. Pozvali su sve građane da im se pridruže.

Oni su zahtijevali bezuslovnu ostavku Vlade Kantona Sarajevo, Vlade FBiH i formiranje nestranačkih vlada, ne preduzimanje nikakvih mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije građana te hitno oslobađanje uhapšenih demonstranata i ne pokretanje krivičnih postupaka protiv njih kao i obustavljanje "lova na ljude".

Poručili su da će protesti biti okončani kada se ovi zahtjevi ispune, te pozvali građane glavnog grada BiH na mirne proteste za smjenu vladajuće strukture.

Saobraćaj u Titovoj ulici ponovo je u funkciji.

Demonstranti su sjedili na ulicima i uzvikivali "pustite djecu iz zatvora", "hoćemo ostavke", "Sarajevo na noge".

"Jednu vladu za cijelu Federaciju", "kuda političari prođu tuda trava ne niče", "ukinuti kantone i entitete", samo su neki od transparenata koje su demonstranti držali u rukama.

Situacija je na samom početku protesta bila napeta jer je policija uhapsila mladića koji se nalazio među okupljenima što je izazvalo revolt ostalih. Na samom početku bilo je više od 300 građana.

Građani pozivaju na mirne proteste. Poručili su da će se sami obračunati s huliganima ako se pojave.