Ulični otkup zlata
0

FOTO / Tuzlaci prodaju gram zlata za hljeb i ostale namirnice

Piše: D. Brkić
Krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća šverc sa devizama bio je unosan biznis na prostorima SFRJ. Kako i ne bi kada je jugoslovenski dinar konstantno devalvirao, sve dok nije postao konvertibilni u vrijeme premijera Ante Markovića. No, to je neko drugo vrijeme… Posljednjih mjeseci aktuelan je otkup zlata po tuzlanskim ulicama.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Prilazi pijacama u Tuzli su zakrčeni od znanih i neznanih otkupljivača. Postavljeni su i oglasi u kojima piše kako otkupljivači dolaze na kućne adrese, te da nude od 30 do 35 KM za gram lomljenog zlata.

"Zarada je pristojna i mogu živjeti", tvrdi otkupljivač zlata ispred tuzlanske Hametove pijace.

Gram 14- karatnog zlata u tuzlanskim zlatarskim radnjiama košta oko 70 KM. No, vlasnici zlatarskih radnja za gram lomljenog zlata izdvajaju od 25 do 30 KM, tako da otkupljivačima ostaje od 5 do 10 KM po gramu otkupljenog zlata.

Razliku između otkupne i prodajne cijene stvara rad zlatarskih radnji, koji u konačnu cijenu ugrade i svoj rad.

Jedna Tuzlanka ispričala je za Sarajevo-x.com zbog čega se odlučula da "pazari" jednu od svojih dragocjenosti.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com

"Zlato sam prodala kako bih napunila frižider. Suprug i ja ne radimo, tako da sam bila primorana. Od komšinice sam saznala za prodaju, a ona mi je ispričala kako je svoje zlato prodala kako bi platila ratu kredita."

U odnosu na prošlu godinu cijena grama lomljenog zlata gotovo je udvostručena. Lani je iznosila od 15 do 25 KM, a trenutno od 30 do 35 KM. Od jednog otkupljivača saznali smo kako on uzima sve: lančiće, ogrlice, prstenje, burme i slične dragocjenosti.