Akcija kantonalnih inspektora
0

Uličnim prodavačima oduzeto šest kilograma zlata

Piše: D. Brkić
Besim Duraković
Besim Duraković
Inspektori Kantonalne uprave za inspekcije poslove Tuzla oduzeli su danas oko šest kilograma zlata od uličnih prodavača u Tinji kod Srebrenika. Riječ je o najvećoj plijenidbi zlatnog nakita na prostoru Federaciji BiH, a direktor tuzlanskih inspekcija Besim Duraković, najavljuje opsežnu akciju kako bi se stalo u kraj nelegalnoj trgovini i švercu zlata i drugih dragocjenosti.

"Trgovce smo na vrijeme upozoravali kako moraju imati validnu dokumentaciju i da se ne smiju baviti ilegalnom prodajom. Nakon akcije u Tinji, trgovci koji se bave ilegalnom prodajom trebali bi se zapitati da li im se to uopšte isplati. Kazne jesu minimalne, ali neka izračunaju kolika je protuvrijednost oduzete robe i sve će im biti jasno", izjavio je direktor Duraković.

Podsjetimo kako su i općinski inspektori krenuli u akciju suzbijanja uličnog otkupa zlata i drugih dragocjenosti. Naime, desetine dilera svakodnevno na ulicama Tuzle otkupljuje gram zlata za oko 40 KM.

Međutim, općinska inspekcija, koja na teren izlazi sa policijskom patrolom, ne može stati u kraj uličnim otkupljivačima. Inspektori tvrde kako ih otkupljivači prepoznaju ili njihova vozila, te da nakon toga odlaze s lica mjesta. Pošto nemaju štand teško je dokazati da se bave uličnim otkupom.