Kritično danas i sutra
0

Tuzlaci pozvani na oprez jer im prijeti nova oluja s jakim vjetrom

A. K.
Detalj nakon posljednje oluje u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj nakon posljednje oluje u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Gradska civilna zaštita za građane Tuzle izdala je novo upozorenje jer im ovoga utorka te predstojeće srijede prijeti nova oluja sa izuzetno jakim vjetrom.

Naime, iz Službe civilne zaštite Tuzle upozoravaju građane da se, prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za danas i sutra očekuju lokalni pljuskovi, praćeni grmljavinom i pojačanim vjetrom. Moguća je i pojava grada.

"Uz grmljavinu se očekuje i vjetar brzine od 60 do 80 kilometara na sat. Na snazi je narandžasto upozorenje. Imajući u vidu posljednje događaje u regionu, mnogim gradovima u Bosni i Hercegovini i našem gradu, ovakve meteorološke pojave mogu biti nepredvidljive, opasne i ugroziti sigurnost građana", kazali su iz gradske civilne zaštite.

Iz navedenih razloga, neophodno je pratiti upozorenja o meteorološkim pojavama i primjenjivati preporuke za postupanje u takvim slučajevima, kako bi se umanjio rizik od povreda, gubitaka života građana i nastanka potencijalne štete.

Civilna zaštita apeluje da građani u slučaju grmljavinskog i olujnog nevremena provode mjere samozaštite i izbjegavaju: sklanjanje ispod visokih izoliranih stabala na otvorenom– nikada nemojte stajati ispod visokog drveća na otvorenom prostoru, stajanje pokraj prozora, otvorenih vrata, metalnih stubova i predmeta kao što su slavine, utičnice i električni prekidači te korištenje telefona i mobitela tokom oluje.

"Potrebno je isključiti sve električne uređaje, izbjegavati osamljena stabla i rub šume, izbjegavati nošenje metalnih predmeta, izbjegavati boravak u blizini strujnih vodova i dalekovoda, sklonite se od bilo kakvih visokih objekata (stubova i sl.) i imajte u vidu da je sigurno rastojanje jednako visini objekta", kažu iz Službe civilne zaštite Tuzle.

Građanima savjetuju i to da ne stoje uspravno, već da čučnu ili se sagnu, ne dodirujući zemlju rukama, a ako su u grupi da drže rastojanje od metara međusobno.

"U slučaju da se zateknete u poplavnom području, potrebno je ne prilaziti obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama i potocima, ne dirati električne aparate ako su mokri i ako je voda već doprla do njih isključiti električne i druge instalacije i vodu, pitku vodu i životne namirnice podići na više nivoe kuće ili stana, a ako ste u mogućnosti, spriječite prodiranje vode u najniže dijelove objekata podizanjem barijera ili pomozite prilikom uređenja istih (vreće sa pijeskom, zemlja, i drugo)", savjetuje se.

U slučaju nastanka određene opasnosti i ugrožavanja ljudskih života što hitnije pozvati vatrogasce na broj 123 ili Operativni centar civilne zaštite na 121.