Bitka na Brčanskoj Malti
63

Predstavnici vlasti RS-a obilježili dan pogibije vojnika JNA u "Tuzlanskoj koloni", pridružili im se i pripadnici OSBiH

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Preživjeli učesnici događaja, članovi porodica stradalih vojnika i predstavnici entitetske vlasti iz Republike Srpske danas su stigli u Tuzlu, kako bi obilježili 15. maj, odnosno prisjetili se dešavanja od prije 32 godine kada se odvila bitka na Brčanskoj Malti. Prvi put ove godine pridružila im se i grupa pripadnika Oružanih snaga BiH.

Ove srijede navršavaju se 32 godine od bitke na Brčanskoj Malti, odnosno događaja poznatijeg kao "Tuzlanska kolona". Tog 15. maja 1992. godine u predvečernjim satima pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla odbili su agresorski napad, odbranivši grad od okupacije.

I ove godine u Tuzlu je stigla grupa osoba iz Republike Srpske, odnosno preživjeli učesnici događaja, članovi porodica stradalih vojnika i predstavnici entitetske vlasti. Za razliku od svih ranijih okupljanja, sada im se pridružila i grupa pripadnika Oružanih snaga BiH. Članovi porodica stradalih te preživjeli vojnici danas nisu željeli davati izjave.

"Ovdje smo se okupili da odamo pomen i počast nevino stradalim vojnicima JNA, koji su po dogovoru postignutim sa tadašnjim republičkim i gradskim vlastima u mirnodobskoj koloni povlačili se, odnosno odlazili i napuštali ovaj grad. Mučki su napadnuti na ovome mjestu, a da je sve bilo unaprijed pripremljeno govori i to da su bile postavljene kamere na zgradi preko puta, a koje su sve snimile", kazao je Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS i predsjednik Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova RS.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

U pratnji policije okupljeni su danas u naselju Brčanska Malta, odnosno u ulici Armije Republike Bosne i Hercegovine, održali šetnju, vjerski obred, položili su cvijeće i zapalili svijeće.

"Ako se ne poštuju dogovori, onda dolazi do katastrofa i nesreća. To se desilo u Dobrovoljačkoj, ali i ovdje. Povratiti ne možemo, treba tražiti da odgovaraju oni koji su počinili zločin te koji su prekršili dogovore. Ostaje da mi, svako u svom narodu, tražimo odgovornost za sve one koji su počinili zločine i odgovaraju pred sudom. Čini mi se da ta pravda nije dostižna kada su u pitanju srpske žrtve jer znamo da je procentualno broj stradalih srazmjeran broju stanovnika na ovim prostorima. Nažalost, priča se samo o gubitku sa jedne strane", naveo je Boško Tomić, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz RS-a.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Predsjednik Boračke organizacije RS Dragan Ostojić naveo je da su dva razloga njihovog okupljanja u Tuzli. Prvi je da se u molitvenoj tišini, na dostojanstven način pomole za duše poginulih, dok se drugi odnosi na ukazivanje na anomalije i apsurdnosti pravosudnog sistema BiH.

"U proteklom ratu, gdje su svi narodi stradali, izgleda je jedino bilo dozvoljeno ubijati Srbe i za to ne odgovarati. Ovdje imamo da je poginuo 51 čovjek, pripadnik JNA, koji su se mirno povlačili, uz to su trojica ranjena i oni su naknadno preminuli. Zna se ko je to naredio i izvršio, ali do danas niko nije odgovarao. Postavljamo pitanje zbog čega? Mislim da takav način neće nikada dovesti do bilo kakvog suživota, pomirenja i svega ostaloga", istaknuo je Ostojić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Za 12:30 sati je planirano polaganje vijenaca i cvijeća ispred spomen-kostrurnice u Pučilama nadomak Bijeljine i održavanje parastosa stradalim vojnicima.