Mirni skup
80

Tuzlaci obilježili godišnjicu genocida u Srebrenici: Tuga koja ne može proći

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Dok se u Memorijalnom centru Potočari na vječni smiraj ispraćaju posmrtni ostaci 71 žrtve najvećeg genocida počinjenog u Evropi od Drugog svjetskog rata, u Tuzli je na Trgu žrtava genocida u Srebrenici održan mirni skup na kojem je odata počast nevino pogubljenim Srebreničanima i iskazano suosjećanje s preživjelim članovima njihovih porodica.

Tuga koju danas osjećaju svi Srebreničani nemjerljiva je s bilo čim, a građani Tuzle su po ko zna koji put pokazali da su uz one koji su u stravičnom genocidu nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenice izgubili svoje najmilije.

Tenzila Jusufagić je u ljeto 1995. godine bila jedna od brojnih građana Tuzle koji su u ovom gradu dočekali brojne Srebreničanke koje su skupa sa svojom djecom izmještene na slobodnu teritoriju.

"Tada sam radila u Srednjoj hemijskoj školi u Tuzli, a s bolnice Gradina smo mogli vidjeti kamione u kojima su bile smještene samo žene s djecom. Muške osobe nismo mogli vidjeti", kaže Jusufagić za Klix.ba.

Nakon dolaska u Tuzlu brojne majke sa svojom djecom smještene su u SKPC Mejdan u Tuzli te vojnu bazu u Dubravama koji su pretvoreni u veliko prihvatilište raseljenih osoba.

Tih dana, ističe Jusufagić, Srebreničanke su samo brinule za muškim članovima porodica koji su krenuli putem spasa.

"Danima smo odlazili kod njih, pričali smo i pokušavali pružiti utjehu. Njima je u tim trenucima bilo najvažnije da saznaju da li su njihovi najmiliji prešli put spasa, jer su uglavnom i dječaci od 14 ili 15 godina bili na tom putu, skupa sa starijim muškim članovima porodica", ističe Jusufagić.

Kao supruga i majka dvoje djece u tim danima znala je šta treba reći Srebreničankama koje je zadesila velika strahota.

"Mi smo danima išli u Mejdan i u Dubrave. Išli smo od šatora do šatora, a cijelu ekipu iz Tuzle Srebreničanke su primale radosno jer su željele podijeliti svoju tugu s nama. Najteže mi je bilo kada sam na podu zatekla majku s djetetom u naručju koje je ljuljuškala uz riječi: valjda će proći, valjda će proći...", nastavlja Jusufagić.

Nažalost, 22 godine poslije genocida u Srebrenici mnoge majke i dalje nemaju odgovor na pitanje gdje se nalaze njihovi muževi, sinovi, braća, rođaci...

"Nas to jako boli. Nikada istina nije mogla ostati neotkrivena. Naći će se na bilo koji način mogućnost da se sazna gdje su ostali ubijeni Srebreničani. Treba sigurno još niz godina da se to sve otkrije, ali vjerujem da hoće", naglašava Jusufagić.

Kaže i da već pune 22 godine Tuzlaci pružaju nesebičnu podršku Srebreničanima.

"Nikad nam ništa nije bilo teško kada je trebalo uraditi nešto za Srebrenicu. Tako će biti i dalje. Oni mogu računati na našu bezuslovnu podršku", potcrtava Jusufagić.

Mirnom skupu danas se pridružila i Ramiza Mujčinović kojoj obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici izuzetno teško pada.

"Rodom sam iz Humaca, ali živim u Tuzli. Sve ovo me pogađa, prvenstveno jer sam u ratu izgubila veliki broj najmilijih, među kojima je i muž. Imam dvije kćerke koje mi pružaju podršku, ali i dalje je teško. Samo one žene koje su nekoga izgubile znaju kakva je i kolika je to tuga. Bitno je da smo svi uz majke Srebrenice", kaže nam Mujčinović, brišući suze s lica.

Današnji mirni skup u Tuzli održan je na inicijativu Asocijacije žena GO SDA Tuzla.

"Naša asocijacija svakog 11. u mjesecu pruža podršku majkama Srebrenice. Ovo je naša kontinuirana podrška i nijednog trenutka ne želimo da to ima ličnu, političku ili bilo kakvu drugu konotaciju. Jednostavno, mi smo tu i podrška smo prije svega jer smo majke, supruge i suosjećamo s njima", rekla je predsjednica Asocijacije žena GO SDA Tuzla Hidajeta Jarčević.

Naglasila je da je svima poznato šta se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine.

"Nažalost, još uvijek postoje neki ljudi koji ne prihvataju činjenicu onakvom kakva jeste. Mi se iskreno nadamo da će u skorijoj budućnosti svi prihvatiti šta se zaista desilo, da ne dozvolimo da buduće generacije ostanu u zabludi. Trebaju znati šta se desilo i da se nikada i nikome ne dogodi Srebrenica, jer sama brojka 8.372 je strašna", poručila je ona.