BiH
62

Tuzla do naredne turističke sezone dobija solarno drvo "Pannonica"

Piše: D. Brkić
Solarno drvo u Prijedoru
Solarno drvo u Prijedoru
Novoosnovani Studentski energetski klub iz Tuzle najavljuje kako će do naredne turističke sezone implementirati projekt "Solarno drvo Pannonica", koje će biti postavljeno u kompleksu Panonskih jezera u srcu grada.

Prvo solarno drvo u našoj zemlji postavljeno je u Prijedoru, a projekt su razvili student Mašinskog, Elektrotehničkog i Arhitektonskog fakulteta iz Banje Luke. Vođeni njihovim idejama, članovi Studentskog energetskog kluba iz Tuzle realizovat će sličnu ideju, s tim da će "Solarno drvo Pannonica" biti u obliku palme, a pokušat će se izraditi paneli za prikupljanje solarne energije u obliku lista.

"Panele ćemo izrađivati uz pomoć stručnog osoblja CRP-a Tuzla. Solarna energija koja se prikupi bit će sasvim dovoljna za punjenje baterija mobilnih aparata i laptopa, a vjerovatno ćemo na Pannonici postaviti i displej na kojem će se vrtiti video o značaju obnovljivih izvora energije i enegertskoj efikasnosti", kaže Midhat Bajrić, student Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli, koji je uključen u realizaciju projekta.

Studentski energetski klub postoji tek četiri dana, ali se ideja razvija duži period. Cilj SEK-a je da promoviše energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i da studentima Univerziteta u Tuzli pruži priliku da teoretska znanja povežu s praktičnim radom.

"Kao Studentska sekcija implementirali smo projekt Studentski pohod na obnovljive izvore energije. Uz novčanu podršku naših sponzora uspjeli smo napraviti dva modela solarnih FN elektrana, koje smo potom prezentovali u srednjim školama", navodi Bajrić.

Solarno drvo u Prijedoru je koštalo 18.000 KM, a "Solarno drvo Panonica" trebalo bi biti jeftinije jer će članovi SEK-a sami praviti panele. Također, nadaju se i podršci sponzora kako bi se bez problema implementirao projekt.