BiH
0

Tuzla: Petnaest solarnih kolektora uštedjet će 5.400 KM godišnje obdaništu Poletarac

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
U obdaništu Poletarac u tuzlanskom naselju Slatina danas je u rad pušten solarni sistem za grijanje vode kapaciteta 2000 litara.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Ugrijana voda bit će korištena za potrebe kuhinje i perionice rublja za svih 11 tuzlanskih obdaništa. Na objektu je postavljeno 15 solarnih kolektora u vrijednosti 36.460 KM, a procjene govore kako će se korištenjem sunčeve energije uštedjeti 5.400 KM na godišnjem nivou.

Projekt je finansiran sredstvima Ambasade Republike Češke u iznosu od 13.460 KM i Općine Tuzla u iznosu 23.000 KM. Implementacija projekta povjerena je Centru za razvoj i podršku Tuzla (CRP).

"Zahvaljujući angažmanu našeg partnera iz Češke realizovali smo ovaj projekt. Nikako ne možemo zaboraviti pomoć Republike Češke za sistem prečišćavanja vode na Kiseljaku, u koji je utrošeno 1.200.000 KM. Naša je želja da sve javne zgrade u Tuzlu imaju svoje solarne sisteme. Na tom putu nam je itekako važno partnerstvo sa Ambasadom Češke, njihovi savjeti i razumijevanje“, kazao je tuzlanski načelnik Jasmin Imamović.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Ambasador Republike Češke u našoj državi Tomas Szunyog istakao je kako će se projekt u obdaništu Poletarac isplatiti za pet godina.

"Svake godine izdvajamo između dva i dva i po miliona eura za projekte u BiH. Projekt u Tuzli je prošao među 200 drugih projekata i to dovoljno govori o njegovom značaju", rekao je ambasador Szunyong.

Na području Tuzle egzistira 11 obdaništa, a troškovi za električnu energiju nakon ugradnje solarnih sistema bit će umanjeni za 50 posto.

"Riješili smo većinu potreba obdaništa Poletarac za toplom vodom tokom cijele godine. Period povrata investiranih sredstava je pet godina, a nakon toga u narednih 20 godina obdanište će imati znatne uštede", rekao je projekt menadžer CRP-a Amir Zahirović.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba