Švedska
0

Tužilaštvo traži osam godina za Ahmeta Makitana

SRNA
Švedsko tužilaštvo zatražilo je danas kaznu od osam godina zatvora za Ahmeta Makitana, švedskog državljanina porijeklom iz BiH, koji je optužen za ratne zločine počinjene nad srpskim zatvorenicima tokom rata 1992. godine.

Suđenje Makitanu (44) za zločine počinjene u logoru Dretelj počelo je u oktobru, a okončano je danas izlaganjem završne riječi odbrane, saopštio je okružni sud u Stokholmu.

Agencija TT prenosi da se izricanje presude očekuje 8. aprila.

Makitanu se stavlja na teret da je odgovoran za "ozbiljne ratne zločine i otmice", kao i za mučenje srpskih zatvorenika, uključujući civile, od maja do avgusta 1992. godine, navodi se u sudskim dokumentima.

Oko 20 svjedoka dalo je iskaze tokom suđenja koje je trajalo pet mjeseci.

Optuženi je imao 25 godina u vrijeme kada je, navodno, počinio zločine dok je bio čuvar u pritvornom logoru Dretelj kod Čapljine.

"On ne treba da bude optužen za ratne zločine, zato što je bio običan vojnik i nije bio upoznat sa opštim planovima o etničkom čišćenju", rekao je advokat odbrane Ola Salomonson.
Advokat je dodao da je Makitan "priznao samo optužbe za zlostavljanje", te da mu je bilo naređeno da to učini.

Makitan je rođen u BiH, ali je dobio švedsko državljanstvo 2006. godine. On je uhapšen u januaru prošle godine na sjeveru Švedske, gdje je živio sa svojom porodicom.

Švedska je pokrenula istragu o ovom slučaju 2008. godine, a u tom procesu dobila je pomoć od mnogih zemalja, kao i od Haškog tribunala.