Za zločine u Dretelju
0

Ahmet Makitan osuđen na pet godina zatvora

SRNA
Okružni sud u Štokholmu osudio je bivšeg pripadnika hrvatskih oružanih snaga Ahmeta Makitana na pet godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Srbima 1992. godine u logoru Dretelj kod Čapljine - potvrdio je Srni šef Koordinacionog tima MUP-a Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak.

"Mi smo zadovoljni što je stokholmski sud donio osuđujuću presudu kojom se dokazuje da je Makitan počinio zločine za koje se tereti. Međutim, nismo zadovoljni visinom izrečene kazne", rekao je Tuševljak.

Švedski državljanin koji je rođen u BiH Ahmet Makitan (44) optužen je za mučenje 21 srpskog zatvorenika u logoru Dretelj kod Čapljine u periodu između maja i augusta 1992. godine. 

On je u to vrijeme bio stražar u logoru gdje su bili zatočeni uglavnom Srbi, koji su zlostavljani i držani u nehumanim uslovima, a žene silovane. 

Švedska je otvorila istragu 2008. godine tokom koje je primila pomoć više zemalja, kao i Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu. 

Makitan je uhapšen 12. januara prošle godine u švedskom gradu Soleftea, gdje je sa porodicom živio nakon što je 2006. godine dobio švedsko državljanstvo. 

Na suđenju, koje je počelo 5. oktobra prošle godine, saslušano je dvadesetak svjedoka.