Bihać
0

Ahmetaševiću osam godina za ratni zločin

FENA
Bihać
Bihać
Kantonalni sud u Bihaću osudio je Senada Ahmetaševića na osam godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u Velikoj Kladuši.

Nepravosnažnom presudom Ahmetašević je proglašen krivim za ubistvo ratnog zarobljenika Armije BiH (ABiH) počinjeno u novembru 1993. godine.

Reuf Kapić, predsjednik Sudskog vijeća, kazao je da je tokom suđenja neosporno dokazano da je Ahmetašević, kao pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NO APZB), bez ikakvog povoda ispucao više metaka u ratnog zarobljenika Hasana Šarića, nanijevši mu povrede od kojih je ovaj umro. Potvrdu ovoj tvrdnji, kazao je sudija Kapić, dali su ključni svjedoci koji su kao pripadnici Petog korpusa ABiH bili zarobljeni zajedno sa Šarićem na rezervoaru Johovica, u rejonu Omića brdo (općina Velika Kladuša).

Tokom donošenja presude Sudsko vijeće je cijenilo i iskaz svjedokinje Ajke Ahmetašević, majke optuženog Senada.

“Ajka je na glavnom pretresu svjedočila o činjenicama u vezi s posjetom njenoj kući pripadnika Petog korpusa koji su tražili njenog sina Senada. Sud je utvrdio da su pripadnici Petog korpusa u potrazi za ubicom suborca Hasana Šarića ušli u porodičnu kuću Ahmetaševića, te da su se ponijeli grubo”, kazao je sudija Kapić.

Kantonalni sud u Bihaću produžio je pritvor Ahmetaševiću.

U izrečenu kaznu zatvora Ahmetaševiću će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od hapšenja u novembru 2008. godine u Holandiji, nakon čega je izručen pravosudnim organima u BiH. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, prenosi BIRN - Justice Report.