Suđenje Radovanu Karadžiću
0

Tužilaštvo predalo listu prvih 30 svjedoka

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Haško tužilaštvo podnijelo je u ponedjeljak sudu listu prvih 30 svjedoka na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću koje bi trebalo da počne 1. marta.

Među prvim svjedocima koje predlaže tužilaštvo je bivši ministar pravde u Karadžićevoj vladi Momčilo Mandić, kome se u sudu za ratne zločine u Sarajevu sudi zbog učešća u organizaciji pritvorskih centara (logora) u glavnom gradu BiH i okolini, kao i zbog učešća u napadu na centar za obuku bivšeg ministarstva unutarnjih poslova BiH 1992. godine.

Mandić je prvostepenom presudom suda u Sarajevu oslobođen svih optužbi, ali je tužilaštvo uložilo žalbu na tu presudu pa se čeka odluka drugostepenog suda.

Prvi svjedok koji bi prema prijedlogu tužilaštva trebalo da bude saslušan pred sudskim vijećem pošto Karadžić iznese uvodnu riječ je zaštićen i svjedočiće pod pseudonimom.

Poslije njega bit će saslušan Sulejman Crncalo, koji je svjedočio na suđenju Momčilu Krajišniku o okolnostima pod kojima je muslimansko stanovništvo napuštalo Pale 1992. godine.

Potom će svjedočiti američki diplomata Herbert O'Kun koji je bio zamjenik nekadašnjeg specijalnog izvjestioca Ujedinjenih nacija za Balkan Cyrusa Vancea.

Tužilaštvo je predložilo i saslušanje bivšeg novinara TV mreže Sky Newsa Arnaut van Lindena, zatim bivšeg šefa posmatračke misije EU u BiH Colom Doylea, američkih profesora Roberta Donniea i Johna Wilsona, kao i penzionisanog britanskog generala Michaela Rosea koji je bio komadant UNPROFOR-a.

U podnesku za saslušanje ovih predloženih svjedoka Tužilaštvo navodi da se provede tokom marta i aprila.

Suđenje Karadžiću trebalo bi da počne za mjesec dana, a prema najavama iz suda, 1. i 2. marta on bi trebalo da održi uvodnu riječ.

Svoju uvodnu riječ, tužilaštvo je dalo krajem oktobra kada je suđenje prekinuto jer Karadžić nije želio da učestvuje u postupku tvrdeći da nije spreman za suđenje.