{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Karadžićevo suđenje neće biti odgođeno

F
FENA
29.1.2010. u 19:05
0
13
Karadžićevo suđenje neće biti odgođeno
0
Karadžićevo suđenje neće biti odgođeno
Foto: Reuters
Suđenje haškom optuženiku Radovanu Karadžiću nastavlja se 1. marta izjavio je predsjedavajući sudija O-Gon Kwon.
Odluka o nastavku procesa bio je i odgovor na usmeni zahtjev Karadžića, koji se brani sam, da se suđenje još jednom odgodi, pošto, po njegovoj tvrdnji, odbrana do tada nije spremna da obavi sve pripreme i preuzme svoju funkciju, javio je u petak Radio Slobodna Evropa.

- Vrijeme je najveći neprijatelj odbrane, rekao je Karadžić i dodao da su se „uslovi pogoršali za novih 300.000 stranica dokumenata“, koje ni on ni njegovi saradnici nisu stigli da obrade jer su angažovani na prethodnih milion i po stranica.

Sudija Kwon je na to rekao da, ako optuženi ima namjeru da traži odlaganje, mora to da učini pismenim putem u najkraćem mogućnom roku, a onda je izdao konkretne naloge za nastavak suđenja.

Dva dana, to jest ponedjeljak i utorak, 1. i 2. marta, Karadžić će, kao zastupnik sopstvene odbrane, imati na raspolaganju za svoju uvodnu riječ. Toliko vremena, dva sudska dana, imalo je i tužilaštvo za uvodnu riječ u oktobru prošle godine, prije nego što je suđenje bilo odloženo.

Već trećeg dana nastavka suđenja, u srijedu 3. marta tužioci će izvesti prvog svjedoka. Oni su dužni da 1. februara podnesu spisak svjedoka za mart i april, a 25. februara i nedjeljni spisak. Vijeće će zasijedati po tri radna dana nedjeljno.

Radovan Karadžić ratni lider bosanskih Srba optužen je pred Haškim tribunalom za genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u Bosni I Hercegovini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: