ICTY
0

Suđenje Karadžiću neće biti odgođeno

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je u petak zahtjev Radovana Karadžića da se dokazni postupak u procesu protiv njega odgodi za sredinu juna pošto 1. i 2. marta iznese svoju uvodnu riječ, odnosno odbranu od optužbi za ratne zločine i genocid tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Vijeće na čelu sa sudijom O-Gon Kwonom u odluci je navelo da će izvođenje dokaza na suđenju Karadžiću početi 3. marta, objavio je Tribunal.

Pored toga, vijeće je odlučilo da iznošenju uvodne riječi Karadžića, pored dva člana njegove odbrane, u sudnici može da prisustvuje advokat Richard Harvey, koga je vijeće ranije imenovalo za njegovog branioca u pripravnosti, za slučaj da bivši lider opstruira suđenje, prenose agencije.

Uloga Harveyja poslije izlaganja odbrane bit će tek definisana, navodi se u odluci.

Vijeće smatra da je proces spreman za suđenje, i ostavlja rok Karadžiću da do ponedjeljka, 1. marta, uloži žalbu na ovu odluku Apelacionom vijeću suda.

Karadžić se složio da 1. i 2. marta iznese uvodnu riječ, ali je zatražio da se suđenje dodatno odgodi za još tri i po mjeseca - do 17. juna, kako bi se pripremio za dokazni postupak.

Suđenje Karadžiću počelo je 27. oktobra prošle godine uvodnom rječi tužilaštva, kojoj on nije želio da prisustvuje ističući da nije spreman za suđenje.

Pošto mu je na statusnoj konferenciji nekoliko dana kasnije postavljen branilac u pripravnosti, sudsko vijeće je suđenje odgodilo do marta kako bi se advokat Richard Harvey upoznao s predmetom.

Harvey će se suđenju, shodno odluci Tribunala, pridružiti ukoliko Karadžić, koji se brani sam, nastavi da opstruira postupaki i odbija da se pojavi na suđenju.

Bivši predsjednik RS-a optužen je za genocid i zločine protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

Preciziranom i skraćenom verzijom optužnice iz oktobra 2009., bivši predsjednik RS-a optužen je, kao i u prethodnoj, po 11 tačaka za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući dvije za genocid tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Uhapšen je u Beogradu u 21. jula 2008. a devet dana kasnije izručen je Tribunalu.

Karadžić je u prvom pojavljivanju pred Tribunalom odbio da se izjasni o krivici po tačkama optužnice, a sudija je, u skladu s pravilima, u spis uveo da se optuženi ne osjeća krivim.