Haški tribunal
0

Karadžić zatražio tri mjeseca da se pripremi

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Bivši predsjednik Republike Srpske i haški optuženik Radovan Karadžić zatražio je u svom zahtjevu za odgađanje suđenja od 1. februara 2010. godine priliku da podnese dodatni zahtjev nakon što budu donesene odluke Apelacionog vijeća i predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) o njegovoj žalbi na postavljanje branitelja te smanjenje sredstava za odbranu.

Suđenje optuženiku za zločine u BiH počelo je u oktobru 2009. godine, kada je optuženi odbijao da prisustvuje iznošenju uvodne riječi Tužilaštva tražeći da se suđenje odgodi.

U novembru iste godine Ured registrara je, po nalogu Sudskog vijeća, imenovao Richarda Harveya za branitelja koji će Karadžića zastupati u nastavku suđenja ukoliko i dalje bude ''ometao postupak", na šta se optuženi više puta žalio.

Sredinom februara Apelaciono vijeće je odbilo Karadžićevu žalbu na postavljenje rezervnog branitelja, dok je Patrick Robinson, predsjednik ICTY-a 22. februara ove godine odobrio optuženom dodatna sredstva za odbranu.

''Radovan Karadžić je voljan da iznese svoju uvodnu riječ 1. i 2. marta 2010. godine, kako to zahtijeva Sudsko vijeće, međutim, on traži tri i po mjeseca odgode da se pripremi za dokazni postupak", naveo je Karadžić u svom zahtjevu.

Karadžić smatra da se u tom periodu tim njegove odbrane može pripremiti za suđenje, te pregledati materijal Tužilaštva koji je sada dostigao više od 400.000 stranica.

Dodatno vrijeme će, smatra optuženi, omogućiti i Sudskom vijeću da donese odluke o nekoliko neriješenih zahtjeva, što će pomoći u pripremama obiju strana, te omogućiti odbrani da suzi obim svojih priprema.

''Stoga, dr. Karadžić traži da dokazna faza suđenja bude odgođena do 17. juna 2010. godine. Ovo će osigurati napredovanje bez teškoća, bez ogorčenosti i bez daljnjih odgađanja", navodi se u prijedlogu optuženoga, prenosi Justice Report.

Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine nakon dugogodišnjeg skrivanja. Tužilaštvo u Haagu ga tereti za genocid počinjen u Srebrenici te još deset bh. općina, kao i za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene u BiH od 1992. do 1995. godine.