{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH traži pritvor za osumnjičene za terorizam uhapšene u akciji Rez

F
24.12.2015. u 14:32
36
103
Tužilaštvo BiH traži pritvor za osumnjičene za terorizam uhapšene u akciji Rez
36
Tužilaštvo BiH traži pritvor za osumnjičene za terorizam uhapšene u akciji Rez
Foto: Klix.ba
Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osam osoba.
Pritvor je zatražen za Elvira Muratovića (1979.) iz Rudog, Kemala Murića (1978.) iz Rožaja, Semira Salkovića (1967.) iz Trebinja, Zulfu Alajbegovića (1979.) iz Rogatice, Edina Tabakovića (1964.) iz Višegrada, Pecu Darka (1985.) iz Mostara, Elvira Mašića (1981.) iz Hadžića i Adisa Kešana (1995.) iz Skoplja.

Nakon hapšenja osumnjičeni su predati postupajućem tužiocu, koji je predložio da se prema osumnjičenima odredi mjera pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stav 1. tačka b)i d) Zakona o krivičnom postupku BiH za period od mjesec dana.

Postupajući tužilac je prijedlog uputio, između ostalog zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike.

Pritvor je zatražen i zbog ozbiljnosti kaznenog djela, iz razloga što je za predmetno kazneno djelo zaprijećena kazna zatvora u trajanju većem od 10 godina, te činjenice da bi puštanje osumnjičenih na slobodu moglo prouzrokovati narušavanje sigurnosti i javnog reda i mira, te da je ugrožena sigurnost građana i imovine.

Navedeni su osumnjičeni zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organiziranje-pripadanje terorističkoj grupi iz člana 202d) KZ BiH, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. stav 1. u vezi sa stavom 5. tačka a) i i) KZ BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, saopćilo je danas Tužilaštvo BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: