Reagiranje na medijska spekulacije
0

Tužilaštvo BiH: Protokol sa Srbijom dobio podršku tužitelja

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine reagiralo je danas u povodu različitih spekulacija u bh. medijima u vezi s otkazivanjem potpisivanja protokola o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida s Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije.

"Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je profesionalno i u najboljoj namjeri pristupilo pregovaranju i usaglašavanju teksta protokola o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida s Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije, a sve radi privođenja pravdi odgovornih počinilaca krivičnih djela ratnog zločina te postizanja satisfakcije za žrtve ovih krivičnih djela", navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Iz Tužilaštva BiH podsjećaju da je spomenuti protokol razmatran od svih tužilaca u ovom tužilaštvu te da je dobio jednoglasnu podršku za potpisivanje.

Kako se dalje navodi, Tužilaštvo BiH je Ministarstvu pravde BiH, kao resornom ministarstvu, u više navrata dostavljalo protokol, te uvažilo i u isti unijelo određene primjedbe Ministarstva pravde BiH, a stav ovog ministarstva je bio da predmetni protokol ne podliježe ratifikaciji.

Nadalje, Tužilaštvo BiH je 28. novembra dobilo pismo predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, a kojim upozorava Tužilaštvo BiH da je Predsjedništvo BiH jedino nadležno da zaključuje međunarodne sporazume uime Bosne i Hercegovine, te Tužilaštvo BiH upućuje u stavljanje protokola o suradnji u proceduru u skladu s Ustavom BiH i Zakonom o zaključivanju međunarodnih ugovora.

Tužilaštvo BiH smatra da se ne radi o međudržavnom ugovoru u konkretnoj stvari nego o protokolu o saradnji između dva tužilaštva, kojim se pobliže definira jedan aspekt pružanja međunarodne pravne pomoći u predmetima ratnih zločina, koji odnos je reguliran već potpisanim međudržavnim ugovorima, te da protokol o suradnji ne podliježe proceduri ratifikacije.

Nakon prijema spomenutog pisma u kojem je sadržan stav Predsjedništva BiH, Komisija Tužilaštva BiH koja je radila na usaglašavanju protokola zajedno s v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH je odlučila da neće pristupiti potpisivanju protokola, 30. novembra u Bruxellesu kako je to bilo predviđeno.