Protokola o saradnji BiH i Srbije
0

Nebojša Radmanović uputio odgovor Tužilaštvu BiH

FENA
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović uputio je danas Tužilaštvu BiH odgovor i svoj stav na pisani zahtjev Tužilaštva BiH u vezi potpisivanja Protokola o saradnji i progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, čiji je tekst Tužilaštvo BiH usaglasilo s Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije, koji nije potpisan.

Tužilaštvo BiH je dopisom od 6. januara od članova Predsjedništva BiH tražilo konačan stav Predsjedništva BiH vezano za proceduru potpisivanja usaglašenog teksta "Protokola o saradnji i progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida“ s Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije.

U vezi s tim, član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je obavijestio Tužilaštvo BiH kako smatra da ne postoje formalnopravne smetnje da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potpiše navedeni Protokol s nadležnim Tužilaštvom Republike Srbije, imajući u vidu tumačenje Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine da navedeni Protokol ne predstavlja međudržavni ugovor koji podliježe proceduri propisanoj za zaključenje međunarodnih sporazuma, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.