BiH
0

VSTV zatražilo potpisivanje protokola sa Srbijom

FENA
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH podržalo je napore Tužilaštva BiH na sklapanju protokola o saradnji s Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije te zatražilo da se što prije potpiše taj dokument.

VSTVBiH je također osudio sve nosioce pravosudnih funkcija koji su na bilo koji način, a posebno svojim izjavama za medije, doveli u pitanje potpisivanje protokola o saradnji sa Srbijom u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

“Također, VSTVBiH apeluje na sve nosioce pravosudnih funkcija da sva pitanja koja se tiču pravosuđa rješavaju u institucijama i da se suzdrže od bilo kakvih izjava za medije kojima se može uticati na javnost u smislu kreiranja pogrešne slike o radu pravosudnih institucija”, stoji u saopćenju VSTV-a BiH.

Protokol o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, 30. novembra su u Bruxellesu trebali potpisati Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

Međutim, ovaj protokol nije potpisan nakon što je Predsjedništvo BiH upozorilo da je samo ono nadležno da zaključuje međunarodne sporazume.

Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, u saopćenju medijima 15. decembra je kazala da je imala primjedbe na tekst protokola, ali je demantirala da je ona zaustavila potpisivanje ovog dokumenta.

Kreso je naglasila da je regionalna saradnja potrebna te da su sporazumi neophodni i da ih treba potpisati, ali isključivo “poštujući sve ranije preuzete obaveze po međunarodnom pravu”.

VSTVBiH je u saopćenju naveo da je opredijeljen da zaštiti ugled svake pravosudne institucije i profesionalni dignitet svakog nosioca pravosudne funkcije u BiH neovisno o izvoru iz kojeg stižu neosnovane kritike na rad, prenosi BIRN - Justice Report.