{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Nihada Bojadžića

S
27.4.2010. u 10:09
0
13
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Nihada Bojadžića
0
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Nihada Bojadžića
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nihada Bojadžića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjen u Trusini, općina Konjic, 1993. godine, potvrdio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH za Sarajevo-x.com.
Bojadžića, bivšeg zamjenika komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, Državno tužilaštvo sumnjiči za učešće u napadu na selo Trusina, općina Konjic. Napad je izvršen, smatra Tužilaštvo, 16. aprila 1993. godine, a tom prilikom ubijene su 22 osobe – 19 civila Hrvata i tri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su osumnjičenog 4. novembra 2009. godine, od kada se i nalazi u pritvoru.

Nakon hapšenja Tužilaštvo je zatražilo da Bojadžić ostane u pritvoru jer “već neko vrijeme” ometa sprovođenje istrage, prijeti svjedocima, istražiteljima i tužiteljici, te jer smatraju da je osumnjičeni opasna i uticajna osoba.

Zbog sumnje da su učestvovali u napadu na selo Trusina, u septembru ove godine uhapšeni su Nedžad Hodžić zvani “Džon Vejn”, Mensur Memić zvani “Menta”, Dževad Salčin zvani “Struja” i Senad Hakalović, koji se od tada nalaze u pritvoru.

Četvorica osumnjičenih su bili pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene ABiH pod nazivom “Zulfikar” i 45. brdske brigade ABiH “Neretvica”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: