{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nihad Bojadžić se izjasnio da nije kriv

S
21.5.2010. u 12:48
0
3
Nihad Bojadžić se izjasnio da nije kriv
0
Nihad Bojadžić se izjasnio da nije kriv
Na ročištu za izjašnjenje o krivici pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Nihad Bojadžić, optuženi Bojadžić izjasnio se da nije kriv, saopšteno je iz Suda BiH.
Optužnica tereti Nihada Bojadžića za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Nihad Bojadžić, u svojstvu zamjenika zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine (ŠVK ARBiH) "Zulfikar", 16. aprila 1993. godine zapovjedio njemu podređenim pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namjene da napadnu selo Trusina. Tom prilikom optuženi je, navodno, naredio da u selu Trusina nitko ne smije ostati živ, da bi potom sa jednog uzvišenja iznad sela Trusina, sredstvom veze rukovodio napadom izdavajući zapovjedi sebi podređenim vojnicima koji su napadali selo iz više pravaca, ne vodeći računa o razlikovanju civilnih i vojnih ciljeva. U optužnici se dalje navodi da su po okončanju napada, u okviru navedene zapovjedi, koju je izdao optuženi Bojadžić, pripadnici odreda "Zulfikar" učesvovali u strijeljanju zarobljenih civila iz sela Trusina i postrojenih pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) koji su se prethodno predali.

U navedenom napadu ubijeno je 19 civila hrvatske nacionalnosti i tri pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, a ranjeno više osoba, među kojima i dvoje djece.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: