{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nihadu Bojadžiću potvrđena optužnica za ratni zločin

F
29.4.2010. u 16:44
0
1
Nihadu Bojadžiću potvrđena optužnica za ratni zločin
0
Nihadu Bojadžiću potvrđena optužnica za ratni zločin
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 28. aprila optužnicu koja Nihada Bojadžića tereti za krivična djela ratni zločin protiv stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.
U optužnici se navodi da je Nihad Bojadžić u svojstvu zamjenika zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine (ŠVK ARBiH) „Zulfikar” 16. aprila 1993. zapovijedio njemu podređenim pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namjene da napadnu selo Trusina. Tom prilikom je navodno naredio da u selu Trusina niko ne smije ostati živ, da bi, zatim, s jednog uzvišenja iznad Trusine sredstvom veze rukovodio napadom, izdavajući zapovijedi sebi podređenim vojnicima koji su napadali selo iz više pravaca, ne vodeći računa o razlikovanju civilnih i vojnih ciljeva.

U optužnici se navodi da su po okončanju napada, u sklopu navedene zapovijedi koju je izdao optuženi Bojadžić, pripadnici odreda „Zulfikar” učestvovali u strijeljanju zarobljenih civila iz Trusine i postrojenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali.

U tom napadu ubijeni su 19 civila Hrvata i tri pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, a ranjeno je više osoba među kojima je dvoje djece, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: