{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Produžen pritvor Nihadu Bojadžiću

S
4.2.2010. u 12:46
0
1
Produžen pritvor Nihadu Bojadžiću
0
Produžen pritvor Nihadu Bojadžiću
Sud BiH je uvažio prijedloge Tužilaštva BiH i za još tri mjeseca produžio pritvor osumnjičenom za zločine počinjene nad Hrvatima u Trusini, javlja BIRN - Justice Report.
Sud BiH je donio odluku o produženju pritvora Nihadu Bojadžiću, bivšem zamjeniku komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), zbog opasnosti od bjekstva, mogućeg utjecaja na svjedoke i saučesnike, te narušavanja javnog reda i mira.

Prijedlogu Tužilaštva BiH usprotivila se Odbrana tražeći da se osumnjičenom Bojadžiću odrede mjere zabrane.

Bojadžić je uhapšen po nalogu Državnog tužilaštva u novembru 2009. godine, a zbog sumnje da je sudjelovao u napadu na selo Trusina (općina Konjic).

Tužilaštvo BiH smatra da je napad izvršen 16. aprila 1993. godine, prilikom čega je ubijeno 19 civila Hrvata i tri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Zbog sumnje da su sudjelovali u istim zločinima, uhapšeni su Mensur Memić zvani “Menta”, Dževad Salčin zvani “Struja”, Senad Hakalović, Jusuf Hadžajlija zvani “Homeini”, Nedžad Hodžić zvani “Džon Vejn” i Zulfikar Ališpago zvani “Zuka”.

Prema dostupnim informacijama, na teritoriju SAD-a uhapšeni su i Edin Džeko i Rasema Handanović zvana “Zolja” zbog sumnje da su sudjelovali u zločinu u Trusini. Tužilaštvo BiH ističe da se očekuje njihovo izručenje u BiH.

Svi osumnjičeni su bili pripadnici odreda “Zulfikar” i 45. brdske brigade ABiH “Neretvica”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: