{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH od pravosuđa Švicarske traži da Orića ne izručuje Srbiji

22.6.2015. u 13:34
84
91
Tužilaštvo BiH od pravosuđa Švicarske traži da Orića ne izručuje Srbiji
84
Tužilaštvo BiH od pravosuđa Švicarske traži da Orića ne izručuje Srbiji
Tužilaštvo BiH uputilo je putem Ministarstva pravde BiH zahtjev pravosuđu Švicarske Konfederacije u kojem traži da se Naser Orić vrati u BiH, odnosno ne izruči pravosuđu Srbije, jer bi se na taj način ugrozio predmet Naser Orić i dr. koji se vodi pred pravosuđem BiH i koje je nadležno za procesuiranje ovog predmeta.
U navedenom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Naser Orić je ispitan 2008. godine po zahtjevu OT Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH preuzet u nadležnost Tužilaštva BiH i Suda BiH.

S obzirom da se radi o osobi koja je državljanin BiH i dostupan pravosudnim organima, te da se odaziva na pozive pravosudnih organa, u navedenom predmetu nije traženo određivanje mjere pritvora ili drugih mjera zabrane.

Tužilaštvo BiH smatra da bi izručenje Nasera Orića pravosuđu Srbije, ugrozilo procesuiranje predmeta Naser Orić i dr. koji se vodi pred pravosuđem BiH.

Tužilaštvo BiH spremno je na saradnju sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije u okviru Protokola o saradnji, a u svrhu procesuiranja predmeta pred pravosuđem BiH, te eventualnih novih dokaza koje je prikupilo pravosuđe Srbije i njihovog razmatranja u okviru predmeta u BiH, navodi se u saopćenju za javnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: