|

Tužilaštvo BiH: Ekshumacija u Tomašici neće biti obustavljena

Tužilaštvo BiH: Ekshumacija u Tomašici neće biti obustavljena
4
S
SRNA
30.11.2013. u 15:56
9
komentara
4

dijeljenja
Tužilaštvo BiH: Ekshumacija u Tomašici neće biti obustavljena
Ekshumacije na lokalitetima Buča Potok i Tomašica nisu obustavljene, već će biti intenzivirane, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.
"Glavni tužilac izričito je naredio da procesi ekshumacija ne smiju trpjeti zbog vremenskih uslova i da se ekshumacije moraju vršiti", navodi se u saopštenju.

Nakon što je Predsjedništvo BiH odobrilo korištenje mehanizacije Oružanih snaga za ubrzanje procesa ekshumacije, iz Tužilaštva navode da su pripadnici Oružanih snaga izlazili na teren da bi se napravio operativni plan za njihov angažman.

Iz Tužilaštva BiH poručuju da je jedino ova pravosudna institucija ovlaštena da daje informacije o procesu ekshumacija, a postupajući tužilac da je obustavlja.

U saopštenju se napominje da se, osim rada na ekshumacijama, vrše mnoge aktivnosti u vezi sa procesom identifikacije nestalih osoba i utvrđivanja identiteta žrtava.

"Proces ekshumacija, te traženja i identifikacije nestalih osoba, jedan je od prioriteta Tužilaštva BiH, što je više puta istaknuto. Ovaj proces je naročito bitan zbog porodica žrtava ratnih zločina, koji već dvije decenije tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih", navodi se u saopštenju.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...