BiH
0

Tužioc iz posebnog odjela za ratne zločine posjetio Tomašicu

FENA
Po nalogu glavnog tužioca Tužilaštva BiH, tužioc iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, sa stručnom suradnicom i istražiteljem Tužilaštva BiH, posjetio je mjesto ekshumacije na lokalitetu Tomašica kod Prijedora.

Nakon što je prošlog tjedna preuzeo u rad predmet eksumacije na lokalitetu masovne grobnice Tomašica, te odredio da se u cilju intenziviranja rada eksumacije i medicinsko kriminalističke obrade nađenih tijela žrtava angažira još jedan kriminalističko-sudski tim, postupajući tužioc Tužilaštva BiH je s istražnim timom obišao lokalitet masovne grobnice Tomašica, kao i kapacitete na lokaciji "Krajina- identifikacioni projekat“ (KIP) Šejkovača, u kojima se vrši proces sudsko-medicinske obrade i identifikacije posmrtnih ostataka pronađenih na lokalitetu Tomašica, te utvrdio da se radovi odvijaju planiranom dinamikom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužioc je na mjestu ekshumacije, dobio detaljne informacije o dosadašnjem tijeku ekshumacije, gdje su pronađeni posmrtni ostaci više stotina žrtava ratnih zločina s područja Prijedora i okoline, kao i nastavku radova u narednom periodu.

Tijekom dvodnevnog boravka na području Prijedora i Sanskog Mosta tužioc i istražni tim, preduzeli su mjere i radnje na prikupljanju informacija o mjestima počinjenja zločina i mogućim izvršiteljima zločina, čije su žrtve pronađene u masovnoj grobnici Tomašica.

Proces ekshumacije na Tomašici, po naredbi glavnog tužioca, nije prekinut, te se radovi vrše uprkos niskim temeperaturama, koje su danima nekoliko stupnjeva u minusu.

Na lokalitetu Tomašica, sve vrijeme procesa ekshumacije, koja traje oko četiri mjeseca, stalno je prisutan istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji nadgleda proces i koordinira rad ovlaštenih službenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije.

Tužilaštvo BiH, zajedno s ostalim institucijama uključenim u procese traženja, ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka žrtava ratnih zločina u cijeloj Bosni i Hercegovini, ulaže maksimalne napore da se ovi procesi ubrzaju, te je zbog toga zatražen i angažman mehanizacije Oružanih snaga BiH, u procesu ekshumacija.