BiH
0

Grubešić: Otkrivanje posmrtnih ostataka važan korak u procesuiranju ratnih zločina

FENA
Boris Grubešić (Foto: Klix.ba)
Boris Grubešić (Foto: Klix.ba)
Ovlaštene službene osobe Tužilaštva BiH u prošloj, 2013. godini koordinirale su veliki broj ekshumacija i reekshumacija, te realizirali 114 naredbi za ekshumacije i izašli 278 puta na različite lokalitete diljem Bosne i Hercegovine, gdje je pronađen veliki broj posmrtnih ostataka, podaci su Tužilaštva.

"Tužilaštvo BiH aktivnosti na ekshumacijama i traženju posmrtnih ostataka žrtava smatra prioritetom u radu i ulaže maksimalne napore u procesu traženja nestalih", istaknuo je glasnogovornik ovog tužilaštva Boris Grubešić u izjavi za Agenciju FENA.

Komentirajući upit u vezi s ekshumacijama i ulogom Tužilaštva BiH u tom procesu, Grubešić potcrtava da otkrivanje posmrtnih ostataka žrtava minulog rata u BiH predstavlja i važan korak u procesuiranju ratnih zločina.

"Pronalazak posmrtnih ostataka, osim donošenja mira porodicama žrtava, predstavlja važan dokazni materijal u predmetima ratnih zločina na kojima radi Tužilaštvo BiH", ističe Grubešić, navodeći da je to naročito bitno zbog obitelji žrtava, koje već oko 20 godina, tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih.

Prema njegovim riječima, radi se o veoma složenim aktivnostima, jer se ekshumacije često vrše na teško pristupačnim terenima i u različitim vremenskim i klimatskim uvjetima, ali, bez obzira na poteškoće, Tužilaštvo BiH smatra da ekshumacije ne smiju stati te da se sve tehničke i druge poteškoće moraju otkloniti kako bi se taj proces nastavio u kontinuitetu i u skladu s utvrđenom dinamikom.

"Stoga, Tužilaštvo kontinuirano traži da nadležne državne institucije BiH osiguraju veća sredstva u budžetu za ovu namjenu. Također, tražili smo i da Oružane snage BiH (OSBiH) sa mehanizacijom pruže pomoć osobama angažiranim na ekshumacijama kako bi se taj proces ubrzao", pojašnjava Grubešić.

Nadalje, naglašava da je suradnja sa drugim institucijama koje učestvuju u procesu ekshumacija dobra, te podsjeća da uposlenici Tužilaštva BiH na terenu koordiniraju rad cijelog tima ljudi, koji čine - patolozi, forenzičari, policijski službenici, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH (INOBiH), te, po potrebi, i druge službene osobe.

"Tužilaštvo BiH procese ekshumacija smatra prioritetom u svom radu i angažman njegovih uposlenika u tom procesu bit će nastavljen i u narednom periodu", kazao je Grubešić.