BiH
78

Turistička zajednica TK završila na crnoj listi EU, direktoru tri godine zatvora

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Turistička zajednica Tuzlanskog kantona na čijem se čelu dugi niz godina nalazio Almazaga Ćatović, zbog zloupotrebe sredstava iz IPA fondova završila je na crnoj listi Evropske unije. Kako bi se prekinulo dalje urušavanje Kantonalne turističke zajednice, Vlada TK morala je donijeti novi zakon kojim se omogućilo osnivanje nove Turističke zajednice.

"Stara Turistička zajednica TK bila je na crnoj listi IPA fondova EU. Vlada TK je presjekla to, a nova Turistička zajednica TK je sasvim nova i ona je sada poredana na osnovu zakona i pravilnika. Posjeduje skupštinu, turističko vijeće i nazdorni odbor. Imamo vršitelja dužnosti direktora i sada smo u fazi raspisivanja konkursa za direktora", kazao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić.

Novim Zakonom o turističkim zajednicama TK, kojim je omogućeno novo formiranje Kantonalne turističke zajednice, također su zaustavljene i višegodišnje zloupotrebe u vezi s obaveznim zakonskim plaćanjem boravišnih taksi.

Naime, pomenutim zloupotrebama Turistička zajednica TK oštećena je za više miliona konvertibilnih maraka.

"U prvoj turističkoj zajednici 'spaljeno' je puno novca. Kao ministar o tome ne mogu govoriti. Postoje organi koji će to riješiti. Nezvanično, njemu je (Almazagi Ćatoviću, op.a.) presuđeno na tri godine zatvora", dodao je Gluhić.

Gluhić napominje da u ovom trenutku na području TK ne postoje dvije turističke zajednice.

"Prva turistička zajednica je stavljena van akta i ona je pod nadzorom pravnih osoba. Kada je u pitanju nova turistička zajednica, ona će usmjeravati kompletan razvoj turizma na području TK, a trenutno se vrši i osnivanje turističkih ureda po općinama", zaključio je Gluhić.