BiH
5

Statut nove turističke zajednice KS uskoro pred Vladom, inspektori će nadgledati rad

Piše: A. Z.
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo intenzivno radi na otvaranju nove turističke zajednice, ali datum početka rada još uvijek nije poznat.

Nakon imenovanja v. d. direktora i članova osnivačke skupštine, pristupilo se izradi statuta i ostalih akata potrebnih za registraciju.

"Veći dio posla je urađen i za nekoliko dana očekujemo kraj tog dijela posla, odnosno, trenutak kada će svi akti biti predati Vladi KS na usvajanje. Sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma usaglašen je veći dio pitanja iz ove oblasti, a dalje aktivnosti poduzimat će svako iz svoje nadležnosti", kazao je za Klix.ba ministar privrede KS Muharem Šabić.

Po izvršenom upisu u sudski registar turistička zajednica KS stiče status pravne osobe i može otvoriti transakcijski račun na koji će se plaćati boravišna taksa.

"To je vrlo obimna aktivnost na kojoj se već nekoliko sedmica radi doslovno 24 sata, kako ne bi bilo nikakvih propusta. Kad prikupimo sve što je potrebno za registraciju, tek tada ćemo početi aktivnosti", kazao nam je v. d. direktora Faruk Čaluk.

U Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove u međuvremenu je primljeno 30 inspektora, od kojih je pet tržišno-turističkih, u čiju nadležnost spada i inspekcijski nadzor na osnovu Zakona o turizmu.

"Sve što je specificirano Zakonom o turizmu je predmet inspekcije. Dakle, plaćanje boravišne takse, rad hotela, organizovanje događaja na otvorenom, raspoređivanje sredstava turističke zajednice i sve ostalo što je definisano zakonom", ističe ministar Šabić.

Premijer Kantona Sarajevo Elemedin Konaković ranije je kazao da će svima koji su trenutno zaposleni u Turističkoj zajednici KS bit ponuđeni novi ugovori.