BiH
26

Vlada KS preuzima Turističku zajednicu: Nelegalno ubiranje novca mora prestati

Piše: A. B.
Arapski turisti u Sarajevu (Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
Arapski turisti u Sarajevu (Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
Postupak preuzimanja Turističke zajednice Kantona Sarajevo pod nadležnost Vlade KS trebao bi biti završen naredne sedmice, potvrdio je za Klix.ba premijer KS Elmedin Konaković te dodao kako nelegalno ubiranje novca mora prestati. Prema navodima direktora Šemsudina Džeke, premijer Konaković je rekao kako Turistička zajednica više ne postoji i pokrenuo postupak preuzimanja i stavljanja pod ingerenciju Vlade KS.

Direktor Turističke zajednice navodi kako je premijer Konaković u njihove prostorije došao s ministrom unutrašnjih poslova KS Vedranom Mulabdićem te zamjenikom kantonalnog pravobranioca Ademom Festićem, što prema njegovim riječima predstavlja direktan pritisak na rad Turističke zajednice.

"Iznenadna posjeta nije ništa drugo do demonstracija sile. Premijerova posjeta imala bi smisla da je došao najavljen, ili sam, ili u društvu s ministrom privrede Kantona i s konkretnim prijedlozima. Umjesto toga, premijer Konaković je u Turističku zajednicu došao samo da nam saopći da ona više ne postoji i kako smo odgovorni za to što Turistička zajednica ne ubire više prihoda od turističkih taksi. Podsjećam premijera Konakovića da je uloga Turističke zajednice da promovira turističke potencijale KS, a da Kantonalna inspekcija treba pratiti da li ugostitelji redovno plaćaju boravišnu taksu za svoje goste. KS je u prvih pet mjeseci ove godine posjetilo 145.216 turista, što je povećanje od 11,8 posto u odnosu na 2015. Ostvareno je 277.423 noćenja, što je povećanje od 15,3 posto u odnosu na prošlu godinu", navodi Džeko.

Direktor Turističke zajednice KS smatra da bi prihodi bili veći da su se premijer ili ministar privrede na vrijeme sjetili poslati Kantonalnu inspekciju na teren i utvrditi ko od ugostitelja izbjegava plaćanje boravišne takse.

Premijer Konaković za naš portal je kazao kako je bilo krajnje vrijeme da se zaustavi apsurd grupe privatnika koji traje godinama, da Turistička zajednica mora biti pod nadležnosti Vlade KS, a postupak će biti okončan naredne sedmice.

"Postoji nelegalan sistem koji ubire ozbiljan novac, a prema presudi Ustavnog suda Turističke zajednice u obliku u kojem se sada nalaze su prestale postojati. Nameće se pitanje šta će se desiti s turističkim zajednicama širom Federacije Bosne i Hercegovine. Uvidom u dokumentaciju ustanovljeno je da Turistička zajednica KS nelegalno funkcionira, a potrebno je pronaći rješenje zbog turista koji su sve brojniji u Sarajevu. Od Turističke zajednice smo tražili da nam pošalju izvještaj na koji način funkcioniraju, kako su organizirani i gdje je novac koji se slijeva u njihovu kasu", kazao je premijer Konaković.

Dodaje kako im je Ministarstvo privrede KS dostavilo izvještaj u kojem Turistička zajednica navodi da nije dužna podnositi bilo kakav izvještaj, što prema premijerovim riječima govori o apsurdu koji koristi grupa privatnika radi vlastitih interesa.