BiH
24

Nova turistička zajednica u Kantonu Sarajevo već u septembru

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je u razgovoru za Klix.ba kako bi Sarajevo već u septembru moglo dobiti novu turističku zajednicu te da će svima onima koji su trenutno zaposleni u Turističkoj zajednici KS bit ponuđeni novi ugovori.

Konaković je rekao da je Vlada Kantona Sarajevo, nakon što je primila na znanje Informaciju o radu i stanju Turističke zajednice KS, na jučerašnjoj sjednici donijela zaključak kojim je zadužila Ministarstvo privrede da u roku od sedam dana, odnosno za narednu sjednicu, pripremi tekst odluke o formiranju nove kantonalne turističke zajednice.

"Malo dubljom analizom utvrdili smo ogromne nezakonitosti u smislu narušavanja Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH. Fiskalne namete koji su propisani trenutno ubire udruženje građana, što je protivno zakonima", kazao je Konaković.

On je dodao da je od Finansijske policije FBiH, Tužilaštva KS, Federalne uprave policije i MUP-a KS traženo da, zbog povreda Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH i Pravilnika o načinima uplate javnih prihoda na teritoriji FBiH, hitno izvrše nadzor i ispitaju zakonitost rada aktuelne Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

"Od 2015. godine, odnosno od presude Ustavnog suda FBiH formalno-pravno to udruženje više nije upisano u sudski registar u kojem je bilo jer i registar izlazi iz tog zakona koji je Ustavni sud stavio van snage", ističe Konaković.

Na pitanje koliko može trajati procedura uspostave nove turističke zajednice, odgovara da će Vlada KS imati sve pripremljeno do prve naredne sjednice Skupštine KS koja bi trebala bit održana početkom septembra.

"Duže od mjesec i po ne bi trebalo proći do samog upisa u sudski registar nove turističke zajednice", kazao je Konaković.

Dodaje da će svi oni koji trenutno rade u Turističkoj zajednici KS dobiti ponudu novog ugovora jer Vladi KS nije u cilju da ih ostavi bez posla.

"Nisu ljudi krivi za stanje već sam sistem i činjenica da niko prije nije malo bolje analizirao šta se u toj turističkoj zajednici dešava", rekao je Konaković.