BiH
0

Tupajiću dva mjeseca zatvora za nepoštivanje suda

SRNA
Haški tribunal osudio je danas na dva mjeseca zatvora Milana Tupajića, utvrdivši da je svjesno i hotimično ometao provođenje pravde na ovom sudu, jer je odbio da se pojavi kao svjedok u predmetu protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske /RS/ Radovana Karadžića. U periodu na koji se odnosi optužnica Tupajić je bio šef Kriznog štaba Srpske opštine Sokolac.

Sudsko vijeće je izdalo dva obavezujuća naloga za njegovo svjedočenje na suđenju Karadžiću, jedan u septembru, a drugi u novembru 2011. godine, ali se Tupajić oglušio o oba i, kako ističe veće, nije naveo valjane razloge zbog čega neće da svjedoči.

Na suđenju koje je održano 3. februara ove godine, iskaz je dao sam optuženi i nije pozivao druge svjedoke. Kao razloge zašto ne može da svjedoči protiv Karadžića, on je naveo loše zdravstveno stanje, a o drugim razlozima je govorio na sjednici zatvorenoj za javnost. 

Predsjedavajući sudija O-Gon Kvon saopštio je da se vijeće, pregledavši medicinsku dokumentaciju, nije uvjerilo da zdravlje optuženog predstavlja dovoljan razlog da se ne pojavi na sudu, a neopravdanim smatra i druge navedene razloge. 

Kao olakšavajuću okolnost u donošenju presude, vijeće je uzelo zdravstveno stanje i finansijsku i porodičnu situaciju Milana Tupajića. 

Tupajić je ranije u Hagu svjedočio na suđenju Momčilu Krajišniku. Na suđenju za nepoštovanje suda, on je rekao da bi mu "bilo lakše da je vrijeme poslije tog svjedočenja 2005. proveo u Ševeningenu, nego u svom Sokocu".