{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tupajiću dva mjeseca zatvora za nepoštivanje suda

S
24.2.2012. u 16:26
0
0
Tupajiću dva mjeseca zatvora za nepoštivanje suda
0
Tupajiću dva mjeseca zatvora za nepoštivanje suda
Haški tribunal osudio je danas na dva mjeseca zatvora Milana Tupajića, utvrdivši da je svjesno i hotimično ometao provođenje pravde na ovom sudu, jer je odbio da se pojavi kao svjedok u predmetu protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske /RS/ Radovana Karadžića. U periodu na koji se odnosi optužnica Tupajić je bio šef Kriznog štaba Srpske opštine Sokolac.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Sudsko vijeće je izdalo dva obavezujuća naloga za njegovo svjedočenje na suđenju Karadžiću, jedan u septembru, a drugi u novembru 2011. godine, ali se Tupajić oglušio o oba i, kako ističe veće, nije naveo valjane razloge zbog čega neće da svjedoči.

Na suđenju koje je održano 3. februara ove godine, iskaz je dao sam optuženi i nije pozivao druge svjedoke. Kao razloge zašto ne može da svjedoči protiv Karadžića, on je naveo loše zdravstveno stanje, a o drugim razlozima je govorio na sjednici zatvorenoj za javnost.

Predsjedavajući sudija O-Gon Kvon saopštio je da se vijeće, pregledavši medicinsku dokumentaciju, nije uvjerilo da zdravlje optuženog predstavlja dovoljan razlog da se ne pojavi na sudu, a neopravdanim smatra i druge navedene razloge.

Kao olakšavajuću okolnost u donošenju presude, vijeće je uzelo zdravstveno stanje i finansijsku i porodičnu situaciju Milana Tupajića.

Tupajić je ranije u Hagu svjedočio na suđenju Momčilu Krajišniku. Na suđenju za nepoštovanje suda, on je rekao da bi mu "bilo lakše da je vrijeme poslije tog svjedočenja 2005. proveo u Ševeningenu, nego u svom Sokocu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: