ICTY
0

Milan Tupajić uhapšen zbog odbijanja da svjedoči

FENA
Milan Tupajić
Milan Tupajić
Bivši šef kriznog štaba i predsjednik općine Sokolac u Republici Srpskoj Milan Tupajić uhapšen je u Bosni i Hercegovini po nalogu Haškog tribunala zbog odbijanja da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, saopćio je u četvrtak sud u Hagu.

Tribunal je Tupajića optužio za nepoštovanje suda zato što se dva puta nije odazvao na obavezujući sudski nalog (subpoena) da svjedoči u procesu protiv bivšeg predsjednika RS-a, optuženog za genocid i zločine nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u BiH.

U saopćenju Tribunala piše da su Tupajića bosanske vlasti uhapsile 13. decembra i da će u Haag biti prebačen uskoro.

Tribunal je optužnicu protiv Tupajića podigao 30. novembra, ali je ona do jutros bila zapečaćena.

Sud je obavezujuće naloge za Tupajićevo svjedočenje izdao 23. septembra i 3. novembra, a Tupajić je o njima bio obaviješten 5. oktobra i 8. novembra. Uprkos tome, on se nije pojavio u Haagu da svjedoči, niti je sud obavijestio zašto to ne može učiniti.

Za nepoštovanje suda, pravilnikom Tribunala zaprijećena je kazna do 100.000 eura, zatvorska kazna do sedam godina, ili obje.

Suđenje Karadžiću pred Tribunalom biće nastavljeno 10. januara.

Sud Bosne i Hercegovine u srijedu je u postupku saradnje s ICTY-em donio rješenje kojim se Milanu Tupajiću, za čije je izručenje zainteresiran ICTY, određuje pritvor.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do njegovog prebacivanja u sjedište ICTY-a.