Tribunal u Hagu
0

Milan Tupajić negirao krivicu za nepoštivanje suda

FENA
Milan Tupajić, bivši predsjednik opštine Sokolac i kriznog štaba Srpske demokratske stranke (SDS), izjavio je pred Haškim tribunalom da nije kriv za nepoštivanje suda, za koje je optužen zbog odbijanja da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, usprkos obavezujućem nalogu.

Prije nego što je Tupajić negirao krivicu, sudija O-gon Kwon ga je pitao da li i dalje ostaje pri odluci da se ne povinuje obavezujućem nalogu za svjedočenje.

  • Ostajem pri tome da su opravdani razlozi za ovakvu odluku, koje sam i prije izdavanja naloga dostavio Tužilaštvu u pisanom obliku i izložio tokom razgovora s tužiocem, kazao je Tupajić, dodavši da tu odluku nije mijenjao od jula 2009. godine, prenosi u petak BIRN-Justice Report.

Tupajića su 13. decembra ove godine uhapsile vlasti BiH, po nalogu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), i u četvrtak je izručen u Haag.

MKSJ je Tupajića optužio za nepoštivanje suda zato što se dva puta nije odazvao na obavezujući sudski nalog da svjedoči na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS), optuženom za genocid i ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Razloge koje je Tupajić ponudio za neodazivanje, Vijeće tribunala je ocijenilo nedovoljnim.

Sud je obavezujuće naloge za Tupajićevo svjedočenje izdao 23. septembra i 3. novembra, a Tupajić je o njima bio obaviješten 5. oktobra i 8. novembra ove godine. Usprkos tome, nije se pojavio u Haagu da svjedoči, niti je, po optužnici, Sudu pružio dovoljna objašnjenja zašto to ne može da učini.

Za nepoštivanje suda, pravilnikom Tribunala zaprijećena je novčana kazna do 100.000 eura, zatvorska kazna do sedam godina ili obje.

Tupajić je 2005. svjedočio na suđenju Momčilu Krajišniku, kojeg je Tribunal pravosnažno osudio na 20 godina zatvora zbog progona nesrpskog stanovništva 1992. godine.

Suđenje Karadžiću pred Tribunalom biće nastavljeno 10. januara 2012. godine.