Haški tribunal
0

Tupajić se izjasnio da nije kriv za nepoštivanje suda

SRNA
Milan Tupajić izjasnio se danas u Haškom tribunalu da nije kriv po optužnici koja ga tereti za nepoštovanje suda, jer se nije pojavio kao svjedok na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Tupajić se odrekao prava da mu se optužni nalog pročita u sudnici, navodeći da je nalog razumio i da "nema potrebe da se čita".

Na pitanje sudije O-Gon Kvona da li bi radije da se o krivici izjasni danas ili da iskoristi pravo da izjašnjavanje odloži za deset dana, Tupajić je odgovorio da želi danas da se izjasni. 

On je rekao da i dalje stoji iza razloga koje je ranije navodio u vezi sa svojom odlukom, istakavši da "ne bi htio da pretresno vijeće stekne utisak da namjerno nije htio da se pojavi" pred sudom.  

Advokat odbrane Judžin O'Saliven najavio je da će predati zahtjev da se optuženi pusti na slobodu do početka suđenja, budući da će zbog predstojeće sudske pauze pretres početi naredne godine.

Pretresno vijeće naknadno će odrediti datum suđenja i nakon toga donijeti presudu. Prema pravilniku Tribunala, ukoliko se optuženi proglasi krivim, najviša zaprijećena kazna je do 100.000 evra ili najviše sedam godina zatvora, a mogu biti izrečene obje kazne. 

Tupajić se tereti da nije postupio po dva obavezujuća naloga prema kojima je trebalo da se pojavi kao svjedok na suđenju Karadžiću i nije naveo valjane razloge da se ne pojavi kao svjedok. 
U periodu na koji se odnosi optužnica protiv Karadžića, Tupajić je bio rukovodilac Kriznog štaba i predsjednik opštine Sokolac. On je uhapšen 13. decembra u BiH i juče prebačen u pritvorsku jedinicu UN u Sheveningenu. 

Optužni nalog protiv Tupajića izdat je kao povjerljiv 30. novembra i tereti ga za "svjesno i namjerno ometanje sprovođenja pravde, time što je odbio da postupi u skladu sa dva obavezujuća naloga".