BiH
1

Tuga koja ne prolazi: 20 godina od ubistva učiteljice Fatime i učenika Adisa, Vedada i Feđe

FENA
Fatima Gunić
Fatima Gunić
Delegacija Kantona Sarajevo položit će danas u 10 sati cvijeće na spomen-ploču ispred Osnovne škole "Fatima Gunić" na Ali-pašinom Polju, povodom obilježavanja 20. godišnjice ubistva učiteljice i tri učenika ove škole.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti učiteljici Fatimi Gunić i učenicima Adisu Mujalu (1984.), Vedadu Mujkanoviću (1984.) i Feđi Salkiću (1986.), kao trajni znak sjećanja na ubijenu učiteljicu i učenike u zgradi škole bit će otvorena spomen-soba.

Učiteljica Fatima Gunić i učenici stradali su 9. novembra 1993. godine od rasprskavajućeg djestva granate kalibra 120 mm ispaljene sa srpskih položaja iz pravca Nedžarića koja je eksplodirala pri udaru u improvizirane prostorije u kojima je učiteljica Gunić održavala nastavu za svoje učenike.

Tog dana prije 20 godina teže i lakše su ranjena 23 učenika.

Povodom 20. godišnjice pogibije učiteljice Fatime Gunić, njen sin Amir, koji živi u Norveškoj, uputio je pismo svom ocu Vehidu Guniću u kome navodi da zbog gubitka majke još tuguje.

"Ja još uvijek tugujem. Kada pogledam svoju djecu, uvijek mi je na umu mama i uvijek pomislim kako bi i koliko bi ona voljela da ih je dočekala, ali onda se odmah sjetim i one majke iz Kozarca koja plače za četvericom svojih ubijenih sinova i za čitavom familijom. Ta tragična, trajnom dugom obuzeta starica govori kako je mislila i nadala se da će je oni podstarost paziti", kaže Amir u pismu upućenom ocu Vehidu.